Guvernul va garanta cofinantarea proiectelor UE pentru companii

Duminica, 30 Mai 2010, ora 23:00
2076 citiri
Guvernul va garanta cofinantarea proiectelor UE pentru companii

Firmele private care au castigat proiecte europene vor avea posibilitatea sa primeasca garantii guvernamentale pentru a contracta imprumuturi cu care sa sustina financiar aceste proiecte de investitii, a anuntat, duminica, premierul Emil Boc, confirmand informatiile transmise anterior de Mediafax.

"Firmele care au castigat proiecte europene, firme private, vor avea posibilitatea sa utilizeze instrumentul garantiilor guvernamentale, pentru a putea lua un imprumut sa sustina aceste proiecte de investitii", a anuntat seful Guvernului intr-o videoconferinta cu prefectii.

Capitalizarea Fondului de Garantare a Creditului Rural cu 220 milioane euro, pentru garantii de 1,1 miliarde euro la cofinantarea proiectelor derulate cu fonduri europene in proiecte de agricultura, dezvoltare rurala, industrie alimentara, capitalizarea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM cu 46 milioane euro, reducerea la 0% a gradului de cofinantare necesar pentru proiectele de dezvoltare a microintreprinderilor sustinute din fonduri comunitare, compensarea partiala a dobanzii la creditele in lei si compensarea a 50% din dobanda platita la creditele in lei contractate ulterior datei de 1 ianuarie 2006, finantari in lei cu dobanda redusa prin subventionare a proiectelor destinate sustinerii mediului de afaceri, scrisori de garantie bancara pentru participarea la licitatii ori restituire a avansului, garantarea obligatiilor asumate prin contractele comerciale de export si la intern, stimularea exporturilor romanesti prin protejarea incasarilor in euro si dolari din exporturile efectuate impotriva fluctuatilor nefavorabile ale cursului valutar si finantarea cheltuielilor ocazionate de fabricarea produselor, livrarea marfurilor sau de prestarea serviciilor destinate exportului sunt alte masuri de relansare economica prezentate de premier.

Surse oficiale au declarat agentiei MEDIAFAX, in urma cu doua saptamani, ca Guvernul intentioneaza sa garanteze si creditele contractate de catre firme private pentru cofinantarea unor proiecte sustinute din fonduri comunitare si cauta o formula juridica prin care aceasta procedura sa nu fie considerata ajutor de stat.

In luna februarie, Guvernul a decis sa garanteze creditele contractate de catre autoritatile locale pentru cofinantarea proiectelor europene, in limita unui plan total de 2,6 miliarde lei.

Premierul afirma atunci ca Executivul intentioneaza sa utilizeze instrumentul garantiilor de stat pentru a majora rata de absorbtie a fondurilor europene. La revizuirea din septembrie 2009 a acordului stand-by, Guvernul a obtinut o crestere a plafonului de garantii publice la 7,7 miliarde lei in 2009 si la 8,6 miliarde lei in 2010, dar sub conditia ca garantiile suplimentare fata de plafonul initial de 6 miliarde lei sa fie dedicate exclusiv finantarii in contrapartida a proiectelor de investitii finantate de UE sau de alte institutii multilaterale.

La inceputul anului, autoritatile romane au obtinut la negocierile cu expertii FMI o majorare cu un miliard de euro a plafonului de garantii guvernamentale stabilit pentru acest an. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#guvern, #cofinantare, #proiecte ue, #companii , #stiri Emil Boc