Igas, reclamat la Parchet de pensionarii din MAI

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 11:01
1166 citiri
Igas, reclamat la Parchet de pensionarii din MAI

Pensionarii din MAI au depus, vineri, o plangere penala la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie impotriva ministrilor Apararii si de Interne, Gabriel Oprea si Traian Igas, precum si impotriva directorului SRI, George Maior, acuzandu-i de nerespectarea hotararilor judecatoresti, transmite Mediafax.

Plangerea a fost inregistrata la cabinetul procurorului general al Romaniei, urmand a fi repartizata pentru solutionare, potrivit competentei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Pensionarii din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) reclama scaderi ale pensiilor de pana la 60 la suta dupa recalculare si califica decizia Guvernului drept o "dezonorare" a fostilor militari si politisti, urmand sa isi ceara drepturile pierdute prin intermediul instantelor.

Acestia spun ca au facut notificari, plangeri la minister si au apelat la toate caile legale pentru a opri scaderea pensiilor prin recalculare. Cum acest lucru nu s-a intamplat, vor sa depuna actiuni in instanta pentru a ataca decizia Guvernului.

Pensionarii din MAI afiliati Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) si Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, in Retragere si in Rezerva (SCMD) - care reclama scaderi, in unele cazuri, si de peste 65 la suta dupa recalcularea pensiilor - au trimis sesizari organizatiilor sindicale din care fac parte.

Consilierul juridic al SNPPC, Dumitru Coarna, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca a primit foarte multe sesizari din partea membrilor de sindicat iesiti la pensie referitor la recalcularea veniturilor militarilor.

Potrivit datelor detinute de SNPPC, pensiile pentru ofiteri au scazut cu valori intre 50 si 60 la suta, iar cele ale agentilor au fost diminuate cu 10-20 la suta. Totodata, ofiterii cu functii de comanda ar avea pensiile diminuate cu peste 60 la suta, iar cei cu functii de executie, cu aproximativ 50 la suta.

Pe langa actiunile in instanta pentru recastigarea banilor pierduti dupa recalcularea pensiilor, sindicatele pensionarilor vor depune plangeri penale la Parchetul instantei supreme impotriva guvernantilor responsabili de aceasta decizie.

In plangerea penala, depusa la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, in Retragere si in Rezerva reclama faptul ca ministrii Gabriel Oprea, Traian Igas si directorul SRI, George Maior, nu respecta legislatia si hotararile judecatoresti privind pensiile, in subsidiar fiind vizat si premierul Emil Boc.

SCMD invoca incalcarea Constitutiei, a legislatiei europene, a dreptului la proprietate si contesta pozitia oficiala a Guvernului potrivit careia hotararile judecatoresti care prevad suspendarea HG 735 sunt aplicabile numai reclamantilor din dosare.

Sindicatul pregateste si un proces impotriva sefilor centrelor militare care au eliberat adeverintele pe baza carora au fost recalculate pensiile, considerand acestea nu au fost emise de autoritatile competente, nu indica sursa veniturilor inscrise si nu sunt semnate de organul financiar contabil.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#igas, #mai, #pensionari , #stiri Emil Boc