Ilie Sarbu: fermele isi vor inchide portile fara subventii

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 16:12
1849 citiri
Ilie Sarbu: fermele isi vor inchide portile fara subventii

In zootehnie sunt in derulare investitii care vor fi afectate daca Guvernul nu acorda sumele necesare pe cap de animal la bovine si ovine, crescatorii din aceste sectoare fiind afectati si de pretul scazut la lapte,a declarat pentru NewsIn fostul ministru social-democrat al agriculturii Ilie Sarbu.

"Guvernul Boc ar trebui sa dea dovada de mai multa responsabilitate si sa-si onoreze obligatiile pe care le are fata de fermieri. In zootehnie sunt in derulare investitii de milioane de euro care nu vor mai putea fi continuate, iar cei care deja au investit vor fi nevoiti sa-si inchida portile. Sa nu se mai foloseasca de agricultori doar in scopuri electorale", a spus Ilie Sarbu.

Ministrul interimar al agriculturii, Radu Berceanu
, a declarat, joi, ca, crescatorii de bovine nu vor mai primi alte subventii pe cap de animal anul acesta, in afara de cei 200 lei aprobati de Guvern, iar crescatorii de ovine, ar putea primi o prima transa abia la inceputul anului viitor.

Potrivit lui Berceanu, plafonul maximal fixat de Uniunea Europeana pentru subventia pe cap de bovina, de circa 570 lei, care ar duce la un total de peste 800 milioane lei, nu poate fi suportat din bugetul de stat.

"Nu cred ca pana la sfarsitul anului o sa mai putem disponibiliza alte sume pentru aceste plati, poate o vom face la inceputul anului viitor. A fost un an dificil, iar incasarile la bugetul de stat au fost mici. Probabil ca sunt alte tari, mai bogate, care pot sa se apropie mai mult de plafon, insa noi doar atat ne-am putut permite", a spus Radu Berceanu.

Totodata, Berceanu a mai spus ca, luand in calcul ca, in prezent, bovinele se vand pe pietele autohtone cu un pret mediu de 800 lei/animal, subventia de la stat reprezinta circa un sfert din pretul unui animal.

Acesta a adaugat ca, probabil, la inceputul lui 2010, crescatorii de ovine vor putea primi o transa in procent asemanator cu cel primit de crescatorii de bovine.

Guvernul a alocat, in sedinta de miercuri, din Fondul de Rezerva bugetara, 160 de milioane de lei pentru plata subventiilor pe cap de animal la specia bovine pentru anul 2009. La aceasta suma se adauga alte 100 de milioane de lei, care existau deja in bugetul Ministerului Agriculturii cu aceeasi destinatie.

Astfel, Crescatorii de animale care au in proprietatea cel putin trei bovine vor primi cate 200 de lei pentru fiecare animal, suma reprezentand 35% din subventia pe cap de bovina de care acestia pot beneficia in 2009.

Presedintele Agrostar Niculae Stefan
a declarat joi ca, aproximativ 70-80% din ferme vor fi inchise si oamenii vor fi trimisi in somaj, din cauza neacordarii subventiilor in sectorul zootehnic.

Federatia Agrostar cere Guvernului sa acorde subventiile cuvenite crescatorilor de bovine si ovine, in caz contrar sectorul zootehnic fiind amenintat de faliment, se arata intr-un comunicat transmis joi de federatia sindicala.

"Guvernul a hotarat ieri (miercuri 21 octombrie) sa aloce 160 de milioane de lei pentru plata subventiilor pe cap de animal la specia bovine, pentru anul 2009, ceea ce inseamna, asa cum declara premierul Emil Boc, doar 35% din suma cuvenita, de 571 lei/cap de animal. Pentru ovine, deocamdata, nu s-a dat niciu un leu subventie.

In aceasta situatie, efectivele vor fi taiate, pentru ca oamenii nu o sa mai aiba bani sa cumpere furaje, 70%-80% din ferme se vor inchide si angajatii vor ramane someri. Criza economica, pretul scazut al laptelui si lipsa subventiilor pun pe butuci zootehnia romaneasca. Cerem ceva ce ni se cuvine, potrivit legislatiei in vigoare, nu cerem ceva in plus si nu cerem nici majorari salariale', declara presedintele Agrostar Niculae Stefan.

Consiliul National al Agrostar va decide saptamana viitoare urmatoarele actiuni de protest, ce se inscriu in calendarul anuntat in luna septembrie si care a debutat cu pichete de protest la Guvern si Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#sarbu, #ferme, #subventii, #faliment , #stiri Emil Boc