In ce conditii continua programul Prima Casa

Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 13:13
2995 citiri
In ce conditii continua programul Prima Casa

Premierul Emil Boc a declarat miercuri ca in sedinta de Guvern va fi stabilit un termen pana la care se vor putea achizitiona locuinte pe actuala procedura a programului "Prima casa", urmand ca acesta sa fie modificat pentru a permite cumpararea de case noi.

"Vreau sa ii linistim pe toti romanii care au platit un avans pe baza unui contract in vederea achizitionarii unei case prin programul Prima Casa ca isi vor putea cumpara casa fara niciun fel de problema chiar daca a inceput noul an 2010 si programul, din acest punct de vedere, nu va aduce niciun fel de atingere celor care sunt in momentul de fata cu un precontract, cu un avans platit in vederea achizitionarii primei case prin programul guvernamental", a spus Emil Boc.

Premierul a spus ca in sedinta de Guvern de miercuri va fi stabilit termenul pana la care se vor putea in continuare achizitiona case pe actuala procedura, urmand ca programul sa fie modificat.

"Intr-un interval de timp Guvernul sa vina cu o forma pe care sa v-o propunem spre analiza in care, mentinand forma actuala intr-un procent si cuantum pe care il vom stabili, dar sa redirectionam o parte importanta a programului spre locuinte noi de la zero cu efect multiplicator mai mare in economie pentru a atinge si acest scop", a spus Boc.

Prin programul "Prima Casa" s-au putut achizitiona atat locuinte de la zero, cat si locuinte gata finalizate.

"Analizele ne arata ca din cele peste zece mii de cereri de locuinte cumparate, in proportie majoritara sunt locuinte gata finalizate. Am dori, prin redirectionarea garantiilor guvernamentale, sa incurajam mai mult achizitionarea locuintelor de la zero pentru a avea un efect si mai mare de multipicare in economie.

Efectul de dezghetare a creditarii s-a produs. Peste 500 de milioane de euro au intrat in economie ca efect al creditarii pe baza garantiilor guvernamentale. Este un lucru bun. Vrem insa sa sustinem si domeniul constructiilor prin efectul pe care il cunoastem, multiplicator al programului Prima Casa, fie in colaborare cu autoritatile locale prin programul ANL sau prin programul de locuinte sociale pentru tineri sau pentru persoanele care au indeplinite conditiile legale", a explicat Boc.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a informat bancile ca nu mai primeste dosare pentru "Prima Casa" dupa 1 ianuarie, in lipsa aprobarii de catre Guvern a unui act normativ care sa fixeze noul cadru legal pentru Program, a declarat in 30 decembrie, pentru NewsIn, presedintele Fondului, Aurel Saramet.

El a aratat ca plafonul de un miliard euro alocat pentru programul "Prima Casa", aprobat initial pentru 2009, trebuie realocat astfel incat sa poata fi folosit si in 2010.

Pana in prezent, Fondul a dat garantii de circa 480 milioane de euro pentru creditele acordate prin "Prima Casa", diferenta de 520 milioane de euro din plafon ramanand astfel neutilizata.

Noul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat la finele anului trecut ca programul "Prima Casa" ar putea fi modificat pentru a sustine nu doar sectorul imobiliar, ci si pe cel al constructiilor, insa autoritatile romane ar trebui sa discute o astfel de modificare si cu Fondul Monetar International si CE.

"Programul Prima Casa ar putea fi modificat, in conditiile in care are o sustinere strict pentru piata imobiliara, si ar putea sustine si sectorul constructiilor. Astfel de programe exista in Europa si cred ca-l putem modifica (pe cel din Romania, n.r.). Avem un plafon neutilizat si-l putem folosi pentru a incuraja mai ales constructia de locuinte", a spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#casa, #case, #guvern, #locuinte, #prima , #stiri Emil Boc