In spitale nu se schimba prea multe, Sanatatea ramane cu 4% din PIB

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 15:28
1229 citiri
In spitale nu se schimba prea multe, Sanatatea ramane cu 4% din PIB

Ministerul Sanatatii va primi, potrivit proiectului de buget pe 2009, aproximativ 4% din PIB, dupa ce anul trecut a beneficiat de un procent comparabil, au precizat  surse din minister.

In urma ultimelor negocieri intre ministrul Sanatatii, Ion Bazac, premier si ministrul de Finante s-a acceptat o crestere de la 3,7% la 4% din PIB, avand in vedere numeroasele probleme cu care se confrunta sistemul sanitar", au explicat sursele citate.


Potrivit surselor, propunerea initiala a ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, prevedea alocarea a 2,5% din PIB pentru Sanatate. "Acest procent era inadmisibil, avand in vedere costurile pe care le ridica sistemul sanitar romanesc. Dupa alte negocieri, procentul a crescut la 3,7% din PIB, iar in final s-a ajuns la 4%", au explicat sursele citate, evolutia procentului din PIB pentru Sanatate.


Aceleasi surse sustin ca ministrul Sanatatii a continuat negocierile pentru buget inclusiv astazi, astfel incat procentul stabilit in ultima faza, 4% din PIB, sa fie aproape egal, procentual, cu cel din 2008.
Sindicalistii spun ca alocarea a 4% din PIB pentru Sanatate nu garanteaza rezolvarea problemelor din sistemul sanitar, printre care calitatea serviciilor si maririle de salariu. "Pana acum nu avem confirmarea ca Ministerul Sanatatii va respecta acordul de majorare a veniturilor din sistemul sanitar, iar anuntul facut ieri (n.r. - joi) de Emil Boc, privind majorarea salariilor cu 5% in doua transe, nu ne multumeste", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Sanitas, Marius Petcu.


Liderul Sanitas a mai spus ca, daca pana pe 10 februarie, autoritatile nu publica ordonanta prin care se aproba majorarile salariilor cadrelor medicale cu cel putin 10% si acordarea sporurilor cerute de sindicalisti, vor trece la actiuni de protest, conform legislatiei privind conflictele de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget, #negocieri, #proiect , #stiri Emil Boc