Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Locuintele din Prima Casa vor avea ipoteca de rangul I

Locuintele din Prima Casa vor avea ipoteca de rangul I

Bancile instituie, in favoarea statului, asupra imobilelor achizitionate prin programul "Prima Casa", un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de 5 ani, a decis Guvernul, precizeaza NewsIn.

"Asupra imobilelor achizitionate in cadrul programului "Prima Casa" bancile instituie si reinnoiesc in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de 5 ani", potrivit OUG adoptate miercuri de Guvern si publicate joi in Monitorul Oficial.

Creantele rezultate din garantiile acordate
si platite institutiilor de credit in cadrul acestui program sunt creante bugetare, a caror recuperare se face prin executare silita de ANAF.

"Valorificarea bunului care face obiectul contractului de garantie, in cadrul procedurii de executare silita (...), se efectueaza de catre organele competente ale ANAF. Sumele incasate sunt venituri la bugetul de stat", potrivit actului normativ. In titlul executoriu, suma de plata va fi inscrisa in moneda nationala.


Plafonul anual al garantiilor care pot fi emise, conditiile de acordare a acestora si de eligibilitate a bancilor si a persoanelor fizice beneficiare, precum si regulile de gestionare a garantiilor se stabilesc prin norme ce vor fi aprobate prin HG, in 15 zile de la data intrarii in vigoare a OUG publicate joi in Monitorul Oficial.

Ministerul Finantelor si Fondul de Garantare vor incheia o conventie prin care se vor stabili drepturile si obligatiile partilor in derularea programului Prima Casa.

Beneficiarii programului
sunt persoane fizice care, la data intrarii in vigoare a prezentei OUG (4 iunie 2009) nu detin in proprietate o locuinta, in comun sau individual, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita si nici nu au in derulare un credit ipotecar.

Premierul Emil Boc a declarat joi seara, la un post de televiziune, ca persoanele care achizitioneaza locuinte prin programul "Prima Casa" vor beneficia de o perioada de gratie de trei luni inainte de a pierde locuinta, daca nu platesc ratele.


"Programul acesta nu se doreste a fi Mos Craciun, este vorba totusi despre responsabilitate", a declarat Boc.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2242 ori