Mai are statul 50 de miliarde de lei pentru pensii si salarii?

Marti, 12 Mai 2009, ora 10:37
1075 citiri
Mai are statul 50 de miliarde de lei pentru pensii si salarii?

Ministerul de finante se va confrunta cu o nevoie disperata de bani pana la finalul anului, deoarece, insumate, platile emisiunilor de titluri scadente in acest interval si deficitul bugetar estimat depasesc 50 miliarde lei, scrie Romania Libera.

Potrivit analistilor, cea mai mare nevoie de finantare a statului vine dinspre plata pensiilor si salariilor, care se realizeaza tot mai greu pe masura ce criza afecteaza contributorii (companiile si angajatii).

Chiar la finalul saptamanii trecute, premierul Emil Boc a spus ca in aprilie statul s-a confruntat cu pericolul real de a nu putea plati salariile si pensiile. Cu toate acestea, reprezentantii Finantelor continua sa comunice un necesar de finantare departe de nevoile reale. Spre exemplu, Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul de Finante, a declarat ieri ca valoarea titlurilor de stat scadente pana la finalul anului este de 11 miliarde lei, desi in realitate aceasta depaseste 24 miliarde lei.

Potrivit analistilor ING, deficitul bugetar din acest an se va ridica la 6,4% din PIB, astfel ca, excluzand deficitul din primul trimestru, de 1,56% din PIB, pentru ultimele trei trimestre analistii se asteapta la un deficit de 4,84% din PIB, echivalentul a 25,7 miliarde lei. Aceasta suma adaugata la emisiunile scadente in perioada mai-decembrie ne conduce la un necesar de cel putin 50 miliarde lei, fara a lua in calcul alte forme de imprumut ale statului.

Deficit bugetar din pensii si salarii

Pentru 2009, statul si-a programat cheltuieli cu personalul bugetar de 41,5 miliarde lei si cheltuieli cu asistenta sociala de 62,8 miliarde lei, bani pe care nu ii poate lua din fondurile UE.

Bancile castiga din disperarea statului

In prezent, Ministerul de Finante se imprumuta de pe piata bancara la dobanzi de 11,5%, iar bancile, la randul lor, se finanteaza prin acorduri bilaterale de la BNR la nivelul dobanzii-cheie, castigand din aceasta "intermediere" o dobanda de 1,5%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#bugetar, #de, #deficit, #finante, #minister, #pensii, #salarii, #stat , #stiri Emil Boc