MAPDR va reduce numarul agentiilor si institutiilor din subordine

Sambata, 01 August 2009, ora 20:24
2415 citiri
MAPDR va reduce numarul agentiilor si institutiilor din subordine

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) va reduce numarul agentiilor si institutiilor din subordine de la 33 la 13, fapt ce va conduce la reducerea personalului cu 20%, a declarat, sambata, pentru NewsIn, ministrul de resort, Ilie Sarbu.

Potrivit ministrului, personalul ministerului a fost deja redus cu 21% (din aparatul central), iar in urma comasarilor va rezulta o reducere cu inca 20%.

"Proiectul de act normativ privind restructurarea Ministerului Agriculturii a fost finalizat de aproape doua luni de zile, l-am prezentat de doua ori in guvern, dar inca nu a fost aprobat", a declarat Ilie Sarbu. El a precizat ca personalul de la institutiile care vor fi reorganizate ar putea acoperi deficitul de personal de la alte structuri din subordinea ministerului, cum este APIA, unde ar mai fi nevoie de circa 2000 de oameni, dar si Agenti Nationala pentru Pescuit sau APDRP. "Acesti oameni au experienta si e mai bine sa-i luam pe ei decat sa luam unii fara experienta, care nu cunosc domeniul.", a mai spus Ilie Sarbu.

Ministrul Ilie Sarbu, a anuntat, in 13 iunie, in cadrul unei conferinte de presa, ca ministerul pe care-l conduce a definitivat Proiectul de Reorganizare si restructurare, prin care se reduce numarul institutiilor aflate in subordinea sa cu 67%.

Astfel, prin acest proiect de restructurare se doreste transferul de la nivel central in teritoriu, la consilliile judetene, astfel incat decizia sa fie cat mai apropiata de fermieri, preciza atunci Sarbu, adaugand ca niciuna dintre agentiile corespondente cu Uniunea Europeana nu a fost vizata de reorganizare.

Conform proiectului MAPDR, Agentia Domeniilor Statului se descentralizeaza prin transferul competentelor de administrare a patrimoniului si transferul activitatilor, al activelor si pasivelor catre Consiliile Locale, iar dupa ce se descentralizeaza, Agentia se desfiinteaza. Activitatea privind administrarea si plata rentei viagere se transfera catre autoritatile judetene, respectiv centrale din domeniul agriculturii.

Acelasi proiect prevede ca Directiile judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) se descentralizeaza prin transferul catre Consiliile Judetene a competentelor administrative si financiare. Prin reorganizare, DADR va exercita doar competente privind implementarea politicilor agricole, nationale si comunitare. Transferul implica si resursele umane, financiare si patrimoniale din Oficiile Judetene de Studii Pedagogice si Agrochimice, din Oficiile Judetene de Renta Viagera si Oficiile Judetene pentru Amelioare si Reproductie in Zootehnie. Aceste unitati vor figura in cadrul sau in subordinea DADR.

Agentia Nationala de Consultanta Agricola, cu cele 42 de Oficii judetene de Consultanta Agricola (inclusiv centrele locale) din componenta acesteia, se reorganizeaza pe masura infiintarii Camerelor Agricole, institutii publice aflate sub autoritatea Consiliilor judetene. Camera Agricola Nationala se afla sub Autoritatea MAPDR.

Potrivit proiectului MPADR, Agentia Nationala Fitosanitara si Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor din cadrul MAPDR se reorganizeaza in cadrul Autoritatii Nationale pentru Resurse Vegetale, in subordinea MAPDR.

Acesta Autoritate va prelua in subordine si Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara, Laboratorul Central pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide in Plante si Produse Vegetale, Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor, Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor precum si Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava.

De asemenea, Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare transfera competentele de administrare, intretinere si reparare a barajelor digurilor de aparare impotriva inundatiilor de pe raurile interioare catre Administratia Nationala Apele Romane si preia administrarea terenurilor rezultate din indiguiri si desecari in incintele Borcea de Sud (Calarasi), Borcea de Jos (Ialomita) si Insula Mare a Brailei (Braila).

Agentia Nationala pentru Amelioare si Reproductie in Zootehnie preia atributiile si resursele Autoritatii Hipice Nationale, care se desfiinteaza.

Agentia Nationala a Zonei Montane preia in subordine Centrul de Formare si Inovatie pentru Dezvoltare in Carpati si se delocalizeaza la Alba Iulia.

Oficiul National al Denumirii de Origine pentru Vinuri fuzioneaza cu Oficiul National al Viei si Vinului, rezultand Oficiul National al Viticulturii si Produselor Vitivinicole, institutie publica cu personalitate juridica in subordinea MAPDR.

Cele patru laboratoare pentru controlul calitatii vinului (doua cu personalitate juridica, de la Blaj si Odobesti, si filialele fara personalitate juridica, de la Craiova si Basarabi) se reorganizeaza in subordinea Laboratorului Central pentru Controlul Calitatii Vinului de la Valea Calugareasca, institutie subordonata MAPDR.

Societatea Nationala Imbunatatiri Funciare SA se transfera la AVAS spre privatizare. MAPDR preia in structura proprie personalul din cadrul Oficiului National de Renta Viagera (ADS), precum si personalul cu atributii in domeniul dezvoltarii rurale din cadrul DADR judetene.

Din reorganizarea DADR si a institutiilor teritoriale ale administratiei agricole, structurile cu atributii de inspectii si control devin structuri deconcentrate ale Inspectiei pentru Agricultura, organizata in cadrul MAPDR.

Totodata, conform proiectului MPADR, toatre structurile reorganizate vor avea finantare mixta, atat de la bugetul de stat cat si din venituri proprii. Premierul Emil Boc se va intalni sambata cu ministrii Transporturilor, Apararii, Agriculturii, Sanatatii, Tineretului si Sportului si Comunicatiilor, iar duminica cu cei ai Externelor, Educatiei, Muncii, Justitiei, Turismului, Mediului si Internelor, pe tema restructurarii agentiilor guvernamentale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#MAPDR, #agentiilor, #institutiilor, #reducere, #disponibilizari , #stiri Emil Boc