Marko: In acest moment, nu cred ca trebuie sa revenim asupra TVA

Marti, 13 Iulie 2010, ora 15:20
1501 citiri
Marko: In acest moment, nu cred ca trebuie sa revenim asupra TVA

Presedintele UDMR, Marko Bela, a apreciat, marti, ca in acest moment nu trebuie sa se revina asupra cotei TVA, aratand ca pot fi preconizate alte variante si masuri pe termen lung in ceea ce priveste anul bugetar 2011, dar pentru 2010 trebuie respectate deciziile luate pana in prezent, precizeaza Mediafax.

El a aratat ca, in opinia sa si a colegilor din UDMR, in acest moment masurile de austeritate sunt luate, Marko precizand ca se refera la reducerea salariilor cu 25 la suta in domeniul bugetar si majorarea TVA de la 19 la suta la 24 la suta.

"Putem sa preconizam alte variante, alte masuri pe termen lung in ceea ce priveste anul bugetar 2011, dar, pentru acest an, obligatia noastra este sa respectam aceste masuri, sa le aplicam foarte clar si foarte ferm si, in continuare, sa luam masuri de reforma", a opinat liderul UDMR.

El a aratat ca nu este de acord cu regandirea acestor masuri si cu ideea ca in anul 2010 sa se preconizeze alte restrictii sau restrangeri, nici in cazul pensiilor mici si nici in ceea ce priveste TVA sau impozitele.

"Pentru anul acesta avem instrumentele necesare pentru a reduce cheltuielile bugetare, respectiv de a mai colecta bani la buget prin majorarea TVA. In continuare, avem nevoie de masuri de stimulare a economiei", a afirmat Marko Bela, intr-o conferinta de presa.

Intrebat daca ar fi de acord cu impozitarea tuturor pensiilor din anul 2011, Marko a raspuns ca, daca va fi vorba despre de impozitare progresiva in general, ar intra si pensiile in aceasta categorie.

"Separat, sa punem un impozit pe pensiile mici nu vad rostul si nici nu cred ca am putea fi de acord. Daca se trece la o impozitare progresiva, atunci toate categoriile intra in impozitarea progresiva", a precizat Marko.

El adaugat, insa, ca acest lucru tine de o analiza a perioadei urmatoare si nicidecum a anului 2010.

Intrebat despre o intentie a premierului Emil Boc de a discuta unele masuri alternative care sa conduca la reducerea TVA, el a spus ca TVA abia a fost majorat.

"Eu nu am special nimic cu TVA. In acest moment, nu cred ca trebuie sa revenim. In general, ar trebui sa fim consecventi. Luam o masura, apar comentarii, apar proteste, apar contestari ale masurii respective si imediat ne gandim sa revenim", a declarat presedintele UDMR.

"Eu nu am cunostinta ca in discutiile cu domnul prim-ministru nu a reiesit ca ar avea intentia de a propune o revenire la majorarea TVA", a mai spus Marko.

Pe de alta parte, liderul Uniunii a afirmat ca masurile de austeritate vor fi eficiente numai daca, concomitent, in lunile care urmeaza va fi regandita functionarea administratiei atat in plan central, cat si in plan local.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impozitare progresiva marko tva masuri , #stiri Emil Boc