Masurile anticriza ale lui Boc ar putea ingrosa randul somerilor

Luni, 02 Februarie 2009, ora 10:37
1431 citiri

Una dintre masurile anuntate de guvern este aceea ca  persoanele trimise in somaj tehnic  nu trebuie sa plateasca, pentru o perioada determinata, contributiile sociale, care vor fi suportate de buget. Aceasta masura, care ar trebui sa ajute intreprinderile aflate in impas, poate tenta proprietarii de imm-uri sa scoata din productie o parte din angajati, deoarece pagubele ar fi minime.

In momentul in care se vine cu o astfel de masura, statul nu face nimic altceva decat sa acopere o parte din pierderile pe care angajatorul si le-ar fi putut permite, asumate in mometul in care a luat decizia de a trimite o parte din angajati in somaj tehnic, scrie ziare.com

Prin masura propusa de Emil Boc, Guvernul ar putea plati in contul acestor angajati peste 700.000 lei, echivalentul contributiilor si impozitelor la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat pentru cei o mie de angajati trimisi in somaj tehnic. Aceasta suma nu se duce catre angajati, ci ramane la angajator, care realizeaza astfel o pierdere cu peste 25% mai mica decat cea asumata.

Cu cei peste 700.000 de lei "daruiti" de Guvern, angajatorul ar putea sa-i mai tina in somaj tehnic pe cei o mie de angajati inca doua saptamani sau sa trimita in somaj tehnic alti 250 de angajati pentru inca doua luni.

Este de preferat ca oamenii sa fie trimisi in somaj tehnic pentru o perioada mai lunga de timp decat sa fie concediati?

 De cele mai multe ori, angajatorul prefera sa trimita salariatii in somaj tehnic, asumandu-si pierderile, decat sa concedieze oamenii.

  Pentru angajator, pierderile generate de trimiterea unei parti dintre angajati in somaj tehnic intr-o perioada in care productia este scazuta sunt mult mai mici decat cele care ar putea fi provocate de lipsa fortei de munca necesare onorarii comenzilor viitoare.

Exista si angajatori care au anuntat concedieri, dar acestia sunt cei a caror situatie finanaciara nu le permite sa tina angajatii in concediu tehnic nici macar cateva zile. Pentru acestia ar fi fost mult mai utile un set de masuri de incurajarea productie, chiar si prin comenzi de stat.

In concluzie, masura Guvernului de a finanta de la buget contributiile de asigurari sociale aferente veniturilor persoanelor trimise in somaj tehnic nu este de natura sa protejeze locurile de munca care risca sa fie desfiintate, ci sa prelungeasca perioada de timp in care angajatii din sectoarele importante ale economiei sa fie scoase din productie.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#angajati, #boc, #buget, #firme, #guvern, #somaj, #tehnic , #stiri Emil Boc