Nastase: Basescu este cel care a semnat memorandumul cu Petrom

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 23:42
2448 citiri
Nastase: Basescu este cel care a semnat memorandumul cu Petrom

Fostul premier Adrian Nastase a comentat luni seara acuzatiile lansate de actualul prim-ministru, Emil Boc, potrivit carora procesul de privatizare al Petrom ar fi cauza pentru costul actual al carburantilor si a sustinut in replica faptul ca Traian Basescu a semnat memorandumul de privatizare, potrivit Newsin.

"Emil Boc minte la fel cum minte si Traian Basescu. Traian Basescu este cel care s-a angajat prin memorandumul cu Banca Mondiala sa privatizeze nu numai Petrom-ul, dar si sistemul bancar si sarea si o multime de lucruri.

Azi pe blogul meu am sa pun inca o data, a cincia oara, acest memorandum semnat de Traian Basescu poate il citeste si Emil Boc sa inteleaga cine a angajat Romania in aceste procese", a afirmat Nastase la Realitatea TV.

Premierul Emil Boc a declarat luni, la TVR, ca, in urma verificarilor dispuse Consiliului Concurentei si ANAF privind pretul carburantilor, va decide "contramasurile" pe care le va lua statul, precizand ca Executivul ar putea impozita profiturile "nejustificate" ale producatorilor.

Premierul a explicat ca, desi Romania detine rezerve de petrol, pretul carburantilor de astazi este efectul "politicii iresponsabile" a Guvernului Nastase, care a vandut Petrom sub pretul pietei.

"Platim pretul politicii iresponsabile a Guvernului Nastase, de privatizare a Petrom, cu resurse, fara sa poti interveni la nivelul redeventelor, care practic au pus Romania pe butuci din perspectiva utilizarii acestor resurse naturale extrem de importante. Acum platim pretul acelei politici iresponsabile de privatizare, care n-a tinut cont de interesul national", a spus Boc.

El a aratat ca Petrom a fost vanduta cu 600 de milioane de euro, pe cand, la acea vreme, pretul pe piata internationala pentru companii similare era de 18 miliarde de euro.

"Daca ati vedea ce obligatii si-a luat statul roman ajungi la o concluzie care nu are nimic cu interesul national. (...)

Statul roman ar trebui sa investeasca aproape cati bani a luat de la Petrom pentru a-si onora obligatiile din contract. Sunt lucruri care sunt contrare interesului national", a spus premierul, completand insa ca, din punct de vedere juridic, contractul este "beton".

Nastase a mai respins si saptamana trecuta acuzatiile ca marile privatizari au fost girate de PSD, spunand ca de fapt au fost girate de Traian Basescu, in calitate de ministru, cordonator al programului PSAL, cu Banca Mondiala, in 1998-2000.

"In ceea ce priveste privatizarea PETROM, acest mare sarlatan care este Basescu, se preface ca nu-si mai aduce aminte de faptul ca angajamentul de privatizare, cu peste 50%, a Petrom, la fel ca si a sistemului bancar romanesc, a distributiilor de gaze si de energie, a fost semnat de el insusi in calitate de ministru, cordonator al programului PSAL, cu Banca Mondiala, in 1998-2000 (Vezi HG 202/1998, HG 362/1998, HG 363/1998, HG 374/1999, HG 456/2000). Angajament care a devenit si o conditionalitate in relatia cu UE.

Tot repeta povestea asta, si el si unele din slugile lui de la PDL. Mi-as dori sa-i dau fiecaruia dintre ei cu cate un exemplar, din Memorandumul care cuprinde acest angajament, peste ochi", scria fostul premier intr-o postare pe blog. 

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#nastescu, #basescu, #memorandum, #petrom, #emil boc , #stiri Emil Boc