Nexia: Restituirea unei sume din valoarea bonurilor fiscale nu poate fi gestionata logistic

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 15:01
1245 citiri
Nexia: Restituirea unei sume din valoarea bonurilor fiscale nu poate fi gestionata logistic

Reprezentantul companiei de consultanta Nexia, Dinu Petre, sustine ca restituirea unei sume din valoarea bonurilor fiscale nu va putea fi gestionata din punct de vedere logistic, in conditiile in care poate fi vorba de sute de milioane de bonuri fiscale care trebuie verificate sau avizate, precizeaza NewsIn.

"Ideea de a sugera populatiei sa solicite bonul fiscal este una laudabila. Cert este ca nu se va putea gestiona din punct de vedere logistic restituirea a ceva din valoarea bonurilor fiscale", a declarat, pentru NewsIn, reprezentantul Nexia, care este si partener al casei de avocatura Cunescu Balaciu si Asociatii.

El sustine ca fiecare roman ar putea strange, astfel, cateva sute de bonuri fiscale, in total urmand sa se ajunga la sute de milioane de bonuri fiscale, care vor trebui verificate sau avizate.

"Ar fi mai bun un sistem de deduceri din impozitul pe venit pentru anumite categorii de cheltuieli facute, cheltuieli strategice.

De exemplu, daca statul vrea sa dezvolte invatamantul, sa acorde deduceri pe taxele de scolarizare de la impozitul pe venit al parintilor, in loc de bonuri fiscale", a explicat reprezentantul Nexia.

Cu o astfel de masura privind bonurile fiscale, Guvernul s-a concentrat asupra micii evaziuni, a micilor comercianti care evita plata taxelor si impozitelor prin neemiterea bonului fiscal, nu asupra marilor evazionisti din domenii accizabile, respectiv tutun, petrol sau alcool, considera Petre.

Reprezentantul Nexia a mai spus ca, in acest fel, Guvernul nu incurajeaza domeniilor subfinantate, cum ar fi invatamantul.

"Daca incurajezi plata taxelor scolare, pana la urma se va obtine o finantare sporita in invatamant.

Daca deduci o parte din dobanzile bancare, inseamna ca te-ai orientat catre incurajarea consumului de bunuri de foarte mare valoare. E o chestiune de strategie. Poate ca este doar o strategie de moment, ca lumea sa fie mai activa din punctul acesta de vedere (de a solicita bonurile fiscale n.r.)", a adaugat el.

Premierul a anuntat recent ca statul va returna cetatenilor, in baza bonurilor fiscale, o parte din sumele cheltuite pentru bunuri, inclusiv pentru alimente. Si persoanele care isi renoveaza locuintele ar urma sa isi poata recupera de la stat, pe baza bonurilor fiscale, o parte din banii cheltuiti cu bunurile si serviciile. Ambele masuri ar urma sa fie introduse in Codul Fiscal si vizeaza combaterea micii evaziuni.

Ulterior, premierului Emil Boc, a declarat ca masura s-ar putea aplica din luna octombrie 2010 sau, cel mai tarziu, de la 1 ianuarie 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nexia, #bonuri, #fiscale , #stiri Emil Boc