Notarii reduc cu 30% onorariul ca sa beneficieze de programul "Prima Casa"

Joi, 28 Mai 2009, ora 15:28
1382 citiri
Notarii reduc cu 30% onorariul ca sa beneficieze de programul "Prima Casa"

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a anuntat, joi, ca poate sa se alature programului "Prima Casa" prin reducerea cu 30% a onorariilor atat pentru incheierea actelor de vanzare cumparare, cat si pentru autentificarea contractelor de ipoteca, informeaza NewsIn.

"Conducerea Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania saluta aceasta initiativa, careia considera ca poate sa i se alature prin actiunea de reducerea cu circa 30 % a onorariilor, atat pentru incheierea actelor de vanzare/cumparare, cat si pentru autentificarea contractelor de ipoteca.

In acest sens, UNNPR va inainta ministrului justitiei propuneri concrete pentru o reducere considerabila a sumelor pe care cei indreptatiti sa beneficieze de aceasta masura a "primei case" le vor achita pentru a deveni primii proprietari", se arata intr-un comunicat al UNNPR.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, anunta recent ca executivul a aprobat prin memorandum programul "Prima Casa", prin care va garanta 80% din valoarea unui imprumut pentru cumpararea unei locuinte de catre persoanele fizice.

Programul se adreseaza in special familiilor tinere, care nu au avut niciodata o casa in proprietate si nici nu au luat pana acum un credit ipotecar.

Resursele fondului vor fi asigurate dintr-un imprumut de 100 milioane euro, care va fi garantat de stat in proportie de 80%, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, caruia ii va fi extins obiectul de activitate, putand garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.

Potrivit declaratiilor premierului Emil Boc, bancile vor fi incluse in programul prin care statul garanteaza creditele pentru achizitionarea primei locuinte doar daca solicita un avans de maximum 5% si daca au dobanzi scazute, precizand ca bancile vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor.

Seful Executivului a precizat ca statul garanteaza un imprumut de cel mult 60.000 de euro pentru ca pretul mediu de achizitionare a unui apartament este, la nivel national, de circa 60.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#casa, #notari, #onorarii, #prima, #program, #tarif , #stiri Emil Boc