Noul Guvern schimba legea minelor

Luni, 21 Decembrie 2009, ora 09:08
2150 citiri
Noul Guvern schimba legea minelor

Noul Guvern propune "stimularea autoritatilor publice pentru valorificarea resurselor minerale prin modificarea adecvata a legii minelor, prin impartirea justa a redeventei miniere intre stat si autoritatile locale", potrivit programului de guvernare 2009-2012 obtinut de NewsIn.

Potrivit Legii minelor nr. 85/2003, "titularii licentelor/permiselor sunt obligati la plata catre bugetul de stat a unei taxe pentru activitatea de prospectiune, explorare si exploatare a resurselor minerale, precum si a unei redevente miniere". Aceasta redeventa miniera cuvenita bugetului de stat se stabileste la o cota procentuala din valoarea productiei miniere.

De asemenea, noul program de guvernare prevede reconsiderarea perimetrelor de exploatare on-shore si off-shore, in vederea concentrarii extractiei pe zonele cele mai productive si realizarea productiei miniere la costuri competitive, precum si gestionarea cat mai eficienta a resurselor naturale energetice interne prin utilizarea unor mixuri intern-import in scopul stabilizari preturilor.

Altfel, asa cum a anuntat duminica premierul desemnat Emil Boc, urmeaza sa fie realizata o strategie nationala pentru valorificarea resurselor minerale non-energetice, iar proiectul minier Rosia-Montana va fi reevaluat.

Totodata, asemeni fostului program de guvernare, si actualul program 2009-2012 isi doreste promovarea parteneriatului public-privat pentru asigurarea surselor de finantare necesare, precum si promovarea unui management orientat catre piata si eficienta economica, precum si perfectionarea si completarea cadrului institutional si de reglementari, care sa asigure monitorizarea indeplinirii responsabilitatilor ce revin titularilor de licenta in domeniul protectiei mediului.

Noul Guvern pastreaza, de altfel, si proiectul privind crearea unui sistem national integrat de monitorizare a impactului de mediu produs de activitatile industriale miniere ca instrument eficient de prevenire, planificare si raspuns in situatiile de urgenta.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#guvern, #legea, #minelor , #stiri Emil Boc