Ordonanta de combatere a evaziunii fiscale va fi aprobata saptamana viitoare

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 16:42
2397 citiri
Ordonanta de combatere a evaziunii fiscale va fi aprobata saptamana viitoare

Proiectul de combatere a evaziunii fiscale va fi aprobat de Guvern saptamana viitoare, sub forma unei ordonante de urgenta, si aplicat imediat, fara sa fie inclus in legea de reducere a cheltuielilor bugetare pentru care Executivul isi va asuma raspunderea in Parlament, a declarat premierul Emil Boc, citat de Mediafax.

Guvernul a inclus pe ordinea de zi a sedintei de miercuri proiectul de ordonanta de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale, pentru ca documentul sa fie analizat intr-o prima lectura.

Premierul Emil Boc a cerut sambata ministrilor implicati sa finalizeze proiectul de combatere a evaziunii fiscale pana la sedinta de miercuri a Guvernului, pentru a fi dezbatut in prima lectura, si sa fie urmat de "masuri organizatorice ferme" de aplicare.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondului Monetar International ca va acorda ANAF atributii sporite in combaterea evaziunii prin drept de acces la evidentele bancare, ca se va concentra si asupra persoanelor fizice cu mari venituri si va introduce conditii stricte de autorizare a firmelor care lucreaza cu bunuri in regim suspensiv de accize.

In scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu FMI si prezentata saptamana trecuta de MEDIAFAX, Guvernul arata ca sunt necesare eforturi de administrare fiscala sporite pentru a combate scaderea veniturilor colectate pe parcursul recesiunii si ca, in prima etapa, actiunile vor fi concentrate pe frauda in materie de TVA, printr-o mai buna gestionare a arieratelor fiscale in crestere si prin intarirea controlului la marii contribuabili.

In a doua etapa, autoritatile se vor "concentra" asupra contribuabililor-persoane fizice cu mari venituri si vor dezvolta metodologii de control indirect care sa completeze tehniciile existente in vederea identificarii veniturilor nedeclarate. 

#ordonanta, # combatere, # evaziune, # fiscala , #stiri Emil Boc