Pogea: Bugetul pe 2010 va fi pus la dispozitia viitorului Guvern pentru completari

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 09:13
1371 citiri
Pogea: Bugetul pe 2010 va fi pus la dispozitia viitorului Guvern pentru completari

Proiectul de buget pentru 2010 este finalizat in proportie de 95% si va fi pus la dispozitia viitorului Guvern sub forma unui draft, pentru a fi completat cu politicile publice ale programului de guvernare, a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea.

"Atunci cand viitorul Guvern va fi instalat, ii va fi pus la dispozitie draftul proiectului de buget, pentru a fi completat cu politicile publice specifice programului de guvernare al viitorului Cabinet", a spus Pogea.

El a aratat din nou ca bugetul pentru anul viitor este construit pe un deficit bugetar de 5,9% din PIB si pe o crestere economica prognozata de 0,5%.


La finalul sedintei de miercuri a Guvernului, purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, a aratat ca ministrii au discutat, in cadrul reuniunii, despre acest subiect.


"Proiectul de buget este redactat in mare parte, urmand sa fie luata o decizie politica cu privire la alocarile pentru domeniile prioritare - infrastructura, investitii, educatie, sanatate - dupa care va fi asumat acest proiect de lege si va fi trimis Parlamentului. Este decizie de detaliu, ca sa zic, bugetul este redactat in mare parte", a spus Muntean.


In 11 noiembrie, plenul Senatului, in calitate de Camera decizionala, a adoptat proiectul de modificare a Legii de organizare a Guvernului, prin care Cabinetul demis este abilitat sa inainteze Parlamentului bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, dar si legea responsabilitatii fiscale.


Actul normativ modifica articolul 26 al Legii 90/2001 privind organizarea Guvernului si stipuleaza ca, in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, Guvernul poate initia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internationale si proiectele bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat.


Proiectul de lege a fost promulgat de presedinte si publicat in Monitorul Oficial. Presedintele PDL, Emil Boc, a declarat, marti, ca bugetul de stat pe 2010 ar trebui propus de noul Executiv deoarece acesta este chemat sa ia masurile necesare implementarii sale.

 

#pogea, # buget, # guvern , #stiri Emil Boc