Presa straina: Motiunea pica, Guvernul ramane

Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 11:25
1416 citiri
Presa straina: Motiunea pica, Guvernul ramane

Presa internationala trateaza pe larg subiectul motiunii de cenzura impotriva Guvernului roman, care a fost respinsa la limita marti, pe fondul huiduielilor si fluieraturilor din Parlament si al protestelor desfasurate in fata Legislativului, pe vreme de canicula.

Parlamentul roman a respins marti o motiune de cenzura impotriva Guvernului de centru-dreapta, deschizand calea implementarii unui plan draconic de austeritate, contestat de opozitie si sindicate, relateaza Agentia France-Presse.

Guvernul premierului Emil Boc a supravietuit motiunii la limita, cu numai opt voturi diferenta, determinand opozitia sa anunte ca va face apel impotriva masurilor de austeritate la Curtea Constitutionala, noteaza la randul sau Bloomberg.

Motiunea a fost depusa dupa ce Guvernul a prezentat unele dintre cele mai severe masuri de austeritate din Uniunea Europeana, precizeaza cotidianul Financial Times. In cadrul dezbaterii de marti, Boc a fost huiduit si fluierat de politicienii opozitiei, care au calificat acest pachet de masuri drept un "genocid social".

Agentia germana DPA precizeaza ca aceste masuri prevad reducerea salariilor functionarilor publici cu 25 la suta si a pensiilor si ajutorului de somaj cu 15 procente.

Potrivit editiei electronice a cotidianului Irish Times, oficialii spera ca salariile si pensiile reduse sa revina la nivelul actual inca de anul viitor.

Respingerea motiunii de cenzura este o ocazie pentru responsabilitate maxima, a declarat premierul Emil Boc dupa vot. El a subliniat ca Guvernul sau a fost fortat sa ia o decizie nepopulara, dar singura prin care tara poate supravietui crizei actuale, informeaza agentia China Noua.

Cotidianul New York Times precizeaza ca votul ajuta Romania sa primeasca urmatoarea transa din imprumutul de 20 de miliarde de euro obtinut anul trecut de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

Victoria la limita a Guvernului ilustreaza insa provocarile pe care le va avea de infruntat acesta in incercarea de a limita cheltuielile, care au facut din Romania una dintre cele mai vulnerabile tari din regiune din punct de vedere economic.

Chiar si unii membri ai Partidului Liberal-Democrat al lui Boc au votat pentru motiune, inclusiv fosta vedeta de televiziune Teo Trandafir, care le-a aratat celorlalti parlamentari cum voteaza, apoi a ridicat mainile in semn de triumf, noteaza agentia Reuters.

In timp ce parlamentarii dezbateau motiunea, mii de romani furiosi protestau in afara Parlamentului, informeaza agentia Associated Press, adaugand ca peste 3.500 de angajati din sectorul public si pensionari au blocat traficul si unii au incercat sa sparga o poarta.

Protestatarii au aruncat cu apa spre politisti si au fost implicati in scurte confruntari cu fortele de ordine. Un grup a incendiat mai multe papusi care purtau numele ministrilor si care anterior au fost trase in tepe.

Manifestantii amenintasera sa ia cu asalt cladirea Parlamentului daca Guvernul nu este demis, dar protestul lor s-a redus pe fondul caldurii, mentioneaza AP.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#austeritate, #boc, #cenzura, #guvern, #masuri, #motiune , #stiri Emil Boc