Prima Casa: constructorii vor plafon de garantare de 100.000 de euro

Joi, 11 Februarie 2010, ora 00:13
1574 citiri
Prima Casa: constructorii vor plafon de garantare de 100.000 de euro

Producatorii de materiale si constructorii apreciaza ca majorarea garantiilor prin "Prima Casa" pentru locuintele care urmeaza sa fie construite este o masura pozitiva, dar ar fi fost de preferat o crestere mai mare, iar dezvoltarea de unitati noi ar fi trebuit sa fie impulsionata inca din 2009.

Premierul Emil Boc a anuntat, miercuri, ca limita garantiilor guvernamentale stabilita prin programul "Prima Casa" va fi mentinuta la 60.000 euro pentru locuinte deja finalizate, dar va fi majorata la 70.000-75.000 euro pentru case care urmeaza sa fie construite, pentru imobile noi urmand sa fie majorat si plafonul total al garantiilor.

Modificarile urmeaza sa fie adoptate saptamana viitoare de Guvern. Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania, apreciaza masura privind cresterea garantiilor, dar acuza ambuguitatea informatiilor oferite de autoritati.

"O casa nu se face intr-un an. Masura ne arata ca nu avem inca o politica foarte clara legata de constructia de locuinte", a spus Georgescu. Reprezentantii patronatului din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania (CIROM) afirma ca masura este "incurajatoare" si ca orientarea programului catre locuintele noi putea fi decisa mai devreme.

"Masurile sunt luate atat de greu, nu stiu din ce motiv, incat descurajeaza populatia", a spus Ion Crangasu, director executiv al CIROM. Si alti reprezentanti ai patronatelor din industrie sustin ca masura este una pozitiva, desi nivelul garantiilor pentru locuintele noi ar fi trebuit sa fie majorat mai mult.

"E mai mult decat nimic in aceasta perioada extrem de austera", a spus Marius Marin, vicepresedinte si director executiv al asociatiei producatorilor de BCA. Asociatia sustinea mati, intr-un comunicat, ca plafonul de garantare ar trebui majorat de la 60.000 de euro la 100.000 de euro.

Marin a adaugat ca programul nu a avut efecte anul trecut asupra producatorilor de materiale de constructii.

Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), sustine ca diferenta dintre plafonul de garantare pentru locuintele vechi si cel pentru casele care urmeaza sa fie construite ar fi trebuit sa fie mai mare, fie prin majorarea celui din urma, la 100.000 de euro, fie prin diminuarea celui dintai. "Acum e mai tentat sa achizitionezi locuinte deja construite.

E mai greu sa gasesti case noi la 75.000 de euro, diferenta este prea mica", a spus Erbasu.

La randul lor, agentii si dezvoltatorii imobiliari apreciaza ca incurajarea vanzarii de locuinte de la zero va avea un efect minim asupra pietei imobiliare, deoarece romanii nu mai cumpara case "pe hartie", iar dezvoltatorii vor incepe alte proiecte doar dupa ce vand stocul din 2008-2009.

Programul "Prima Casa" prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, in limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern la mijlocul anului trecut.

Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinta de maximum 60.000 euro, cu o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale.

Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Pe parcursul programului, Executivul a retras garantii de 220-280 milioane euro de la sapte banci care nu au acordat niciun credit sau au aprobat foarte putine dosare pentru cumpararea de locuinte prin programul "Prima Casa" si a redistribuit garantiile catre alte banci care au aprobat un numar mai mare de cereri.

Pentru acest an au fost deja realocate aproximativ 500 milioane euro din plafonul total al garantiilor neutilizat in 2009. 

#casa, #constructorii, #euro, #plafon, #prima , #stiri Emil Boc