"Prima Casa" este inca inchisa. Vezi cine are cheia

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 17:31
3833 citiri
"Prima Casa" este inca inchisa. Vezi cine are cheia

Emil Boc ne promitea demararea programului guvernamental "Prima Casa 4" imediat dupa sarbatorile de Paste. Trei saptamani mai tarziu programul este inca in stand-by. Vezi cine este de vina si cand se va da drumul la credite.

Principala problema a celei de a patra editie a programului guvernamental este faptul ca statul nu mai garanteaza integral creditele, ci doar in proportie de 50%. Nealocand un nou plafon de garantii pentru editia a 4a a programului, bancile s-au vazut nevoite sa accepte reducerea la jumatate a garantiilor pentru creditele acordate.

Drept urmare, bancile interesate de acordarea de astfel de imprumuturi trebuie sa-si revizuiasca normele de creditare. Pentru a grabi inceperea programului, Ministerul Finantelor a organizat zilele trecute o intrevedere cu o serie de bancheri, reprezentantii Bancii Nationale (BNR) si ai Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Cea din urma este chiar institutia care are rolul gestionarii plafonului de garantii.

"Bancile care doresc sa intre in program au obligatia, in prealabil, sa-si actualizeze normele interne de creditare si sa le supuna spre avizare Bancii Nationale a Romaniei", spun reprezentantii Fondului de Garantare. "Pana in prezent, opt banci, reprezentand 80% din volumul portofoliului de garantii, si-au exprimat intentia de a participa la continuarea programului", adauga acestia.

Acest proces presupune armonizarea unei multitudini de aspecte tehnice, financiare, informatice si juridice.

Cu alte cuvinte, in acest moment, mingea este in terenul bancilor. Scopul acestora este sa convinga BNR ca imprumuturile acordate prin programul guvernamental nu vor crea probleme de risc. "Prin modificarea programului Prima casa, finantatorii isi pot exprima optiunea de impartire a riscurilor si pierderilor in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, adica pana pe 3 iulie", spun reprezentantii Ministerului de Finante.

Majoritatea bancilor interesate de program nu pot estima o data de incepere a acestuia. Reprezentatii BCR, institutia care a acordat cel mai mare volum de credite prin Prima casa, se asteapta ca in maxim doua saptamani sa poata acorda primul imprumut de acest tip.

Cele opt banci interesate de participarea in programul guvernamental sunt: CEC Bank, Alpha Bank, Millennium, BRD, BCR, Banca Transilvania, Piraeus Bank si Intesa Sanpaolo.

In normele interne de creditare, ar trebui sa fie prevazuta posibilitatea unui avans minim de 10% la finantarile ipotecare, astfel incat avansul sa poata ajunge pana la 5% pentru creditele date prin "Prima Casa".

In asteptarea Primei Case...

O serie de banci au lansat in ultima vreme credite ipotecare ce ar putea constitui alternative ale programului "Prima Casa". Acestea se adreseaza in primul rand celor care si-au depus dosarele pentru creditarea prin programul guvernamental, dar nu au reusit sa prinda plafonul de garantii.

Astfel, bancile care au scos pe piata credite concurente sunt BCR, CEC Bank, Bancpost, Raiffeisen si Millennium. Per total, aceste credite vin cu un avans mai ridicat, costurile fiind, de asemenea, mai mari.

In cazul alternativei BCR, avansul perceput este de 15%, comparativ cu 5%, cat este necesar pentru Prima Casa. Cei care doresc un avans mai mic pot merge la Millennium sau CEC Banck, unde pot plati un avans de doar 10%. In cazul Millennium, marja aplicata peste Euribor este de 5%, iar in cazul CEC Bank este de 4%.

O alta banca ce ofera alternative la Prima Casa, Raiffeisen, cere un avans de 15%, marja peste Euribor fiind de 4,7 puncte procentuale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alternative la prima casa, #bcr, #cand incepe prima casa, #credite ipotecare, #emil boc, #fondul de garantare, #prima casa 4, #programul prima casa , #stiri Emil Boc