"Primul siloz", functional din 2010

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 10:33
1999 citiri
"Primul siloz", functional din 2010

Majoritatea recoltarilor de cereale se afla la final, fapt care face ca programul sa nu mai fie viabil daca intra in vigoare abia in august.

Anuntat cu mare fast de premierul Emil Boc, programul "Primul siloz" va fi functional 100% de-abia din vara anului 2010. Acest lucru este sustinut chiar de oficialii care au realizat proiectul.

"Preconizez ca programul va merge la capacitate maxima de abia anul viitor, in vara. Normele de aplicare vor intra in lucru de joi (16 iulie - n.r.), astfel ca va mai dura vreo zece zile pana va incepe depunerea cererilor de licentiere.

In aceste conditii, cred ca primele depozite licentiate vor putea primi cererale din 10 august", ne-a declarat Sorin Dogaru, presedintele Asociatiei Depozitarilor de Cereale din Romania.

Doar pentru fermele mari Seful depozitarilor a mai precizat ca "Primul siloz" nu se adreseaza in niciun caz micilor fermieri care nu au decat cateva hectare de teren , pentru ca acestia isi pot tine recoltele in magaziile proprii.

"Programul este destinat fermelor care au cel putin 100 de hectare de cultura, pentru ca acestea au nevoie de creditare", ne-a mai spus Sorin Dogaru.

Pe de alta parte, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli, Viorel Matei, ne-a declarat ca pentru depozitarea in silozuri sau magazii licentiate s-a propus, in cadrul comisiei care elaboreaza programul, o cantitate minima de 20 de tone pentru a se putea elibera un certificat.

In program s-au inscris pana la ora actuala sapte banci, dintre care BRD, BCR, CEC Bank si Raiffeisen Bank, spunea Daniel Botanoiu, seful directiei generale de politici agricole din Ministerul Agriculturii.

Reprezentantul producatorilor, Viorel Matei, afirma ca ei au mai propus ca pentru creditele acordate prin program dobanda sa nu fie mai mare de 1 sau 2%. 

#licentiere, # program, # creditare , #stiri Emil Boc