Programul "Primul Siloz" va fi adoptat miercuri

Duminica, 05 Iulie 2009, ora 18:51
1845 citiri
Programul "Primul Siloz" va fi adoptat miercuri

Proiectul de hotarare de Guvern privind programul "Primul Siloz", masura gandita sa protejeze producatorii agricoli, va fi adoptat miercuri, a declarat, duminica, premierul Emil Boc, in cadrul vizitei facute pe santierul Autostrazii Transilvania din judetul Cluj.

"Miercuri adoptam proiectul de hotarare cu privire la Primul Siloz, prin care iarasi agricultura primeste o gura de oxigen, pentru a da posibilitate sa primeasca producatorii certificat de depozit, sa mearga la banca, sa primeasca credit, sa-si continue lucrarile si sa nu fie prada la intermiediarii care le cumpara de la camp, pe preturi de nimic, produsele", a spus Emil Boc.

Premierul considera ca acest mecanism va duce la fiscalizarea agriculturii.

"Producatorii (n.r.) sunt nevoiti de cele mai multe ori sa vanda produsele la preturi foarte mici, pentru ca nu mai au bani sa continue lucrarile de investitii.

Si atunci noi punem la cale acel mecanism denumit generic 'Primul siloz', in care noi le asiguram posibilitatea sa mearga sa isi puna graul, porumbul, la un siloz acreditat, primesc un certificat de depozit, cu acela merg la banca si pot sa ia bani garantand cu marfa din siloz, cu care sa plateasca datoriile si sa continue investitiile", declara Emil Boc, in 2 iulie, la postul public de radio.

De asemenea, guvernul a adoptat marti o Ordonanta de Urgenta care prevede confiscarea cerealelor si a produselor de panificatie transportate daca acestea nu sunt insotite de documente care justifica provenienta, dar si a vehiculului, controalele urmand sa fie facute de echipe mixte Politie-Garda Financiara.

Potrivit lui Emil Boc, grupuri mixte alcatuite din angajati ai Politiei si Garzii Financiare pot cere oprirea mijloacelor de transport si pot cere documentele care justifica provenienta marfii.

Premierul a aratat ca acesta masura ii va ajuta pe producatorii din agricultura sa primeasca un pret corect pe marfa, avand in vedere ca cerealele erau exportate "fara acte in regula", dupa care erau importate in Romania la preturi mult mai mari, sub forma de produse finite.

 

#agricoli, #boc, #primul, #producatori, #siloz , #stiri Emil Boc