PSD si PNL vor cresterea punctului de pensie la 45%

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 09:41
1263 citiri
PSD si PNL vor cresterea punctului de pensie la 45%

Parlamentarii PSD si PNL au anuntat ca nu vor fi de acord cu bugetul asigurarilor sociale daca nu va include amendamentul privind cresterea punctului de pensie la 45% din salariu mediu si cer vot nominal pentru acest amendament, in timp ce reprezentantii PDL au aratat ca bugetul este unul realist, scrie NewsIn.

Deputatul PNL Victor Paul Dobre a anuntat joi, in plenul Parlamentului, ca liberalii raman consecventi cu pozitia de anul trecut, nefiind de acord cu un buget "care afecteaza direct veniturile a peste cinci milioane si jumatate de pensionari".

"Nu putem fi de acord cu continuarea unui precedent inceput anul trecut, anume inghetarea punctului de pensie, nu putem fi de acord cu aceste inalte contributii la asigurari sociale ce dezavantajeaza intreprinderile, reduc locurile de munca, creeaza presiune pe fondul de somaj", a explicat Dobre.

Si deputatul PSD Ioan Cindrea a subliniat ca, daca amendamentele importante ale social-democratilor nu vor fi adoptate - amintind aici de stabilirea punctului de pensie la 45% din salariul mediu - atunci PSD nu va vota bugetul asigurarilor sociale.

"Sa dam ce se cuvine pensionarilor, dupa o viata de munca si contributii. Li se cuvine acest respect si li se cuvin acesti bani. Trebuie sa hotaram azi daca mentinem punctul de pensie la 45% sau majoritatea creata din PDL, UDMR asa-zisii independenti si minoritatile vor condamna la sacrifciu inca o data generatia de pensionari", a spus Cindrea.

Deputatul a criticat si bugetul prevazut pentru somaj, sustinand ca este lipsit de realitate: "Creste somajul datorita crizei, ne apropiem de un milion de someri, insa banii prevazuti la acest buget sunt calculati la un numar mult mai mic, se prevede scaderea numarului de angajati cu 55.000 oameni. E total lipsit de realitate", a comentat social-democratul.

El a mai acuzat ca ponderea fondurilor prevazute pentru a stimula reincadrarea somerilor "a scazut vertiginos fata de media anilor anteriori".

Atat Cindrea, cat si Dobre, dar si alti reprezentanti ai PSD si PNL, au cerut vot nominal pentru amendamentul referitor la cresterea punctului de pensie, amendament respins la limita in comisiile de buget-finante.

Pe de alta parte, senatorul PDL Cristian Radulescu a suliniat ca bugetul asigurarilor sociale este unul realist, limitat de dezechilibrele cronice din sistemul de pensii.

"Ceea ce se da prin acest buget poate parea dezamagitor, dar atata este maximul care se poate da. Trebuie sa fim realisti, sa nu promitem lucruri ce nu se vor putea niciodata realiza, mai ales in cadrul sistemului care functioneaza dupa principiul solidaritatii si contributivitatii. Cat intra in acest sistem, atata poate iesi.

Nu poate sa iasa foarte mult in conditiile in care sistemul de pensii este macinat de dezechilibre cronice, date de o perioada scurta de contributivitate, pensionari anticipate, pensionari de invalidatate", a spus Radulescu.

Democrat-liberalul a explicat ca raportul intre populatia activa si pensionari este "extrem de prost", de 1,2 pensionari la o persoana activa.

"Diferenta dintre opozitie si putere este ca opozitia isi poate propune sa fie mai simpatica unei categorii sociale, pe cind guvernarea e obligata sa fie responsabila fata de toate categoriile sociale", a mai spus Radulescu. El a incheiat aratand ca PDL va vota bugetul in forma propusa de Guvern, "pe principiul ca cel mai bun buget este acela realist, care poate fi aplicat".

Social-democrata Aura Vasile a intervenit pentru a sublinia ca bugetul prezentat de Guvern "nu este al premierului Emil Boc, ci al FMI", adaugand ca cresterea economica de 1,3% pe care a anuntat-o Boc pe 2010 nu se regaseste "nicaieri atunci cand vorbim de pensionari".

"Spuneti ca va luati angajamente fata de diverse organisme financiare, dar fata de cetateni v-ati luat? Dorim sa stim: e bugetul Romaniei sau al FMI? Sa ne spuneti cum vor trai acesti oameni. Spuneti ca veti face crestere economica, pe spinarea cui? Suntem la un spectacol comic stabilit de guvernul Boc si de parlamentarii PDL", a mai spus Vasile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#psd, #pnl, #pensie, #buget, #asigurari, #salariu , #stiri Emil Boc