Reluarea creditarii poate debloca absorbtia de fonduri europene, nu invers

Marti, 16 Februarie 2010, ora 12:32
1675 citiri
Reluarea creditarii poate debloca absorbtia de fonduri europene, nu invers

Procesul de absorbtie a fondurilor europene ar putea fi deblocat odata cu reluarea creditarii, in contextul nevoii mari de finantare proprie, iar cresterea nivelului de garantare si atitudinea proactiva a jucatorilor bancari in implementarea proiectelor cu bani UE s-ar putea numara printre solutii.

"Nu absorbtia de fonduri europene va debloca creditarea, ci creditarea va debloca procesul de absorbtie. (...) Exista o nevoie multipla de finantare in procesul de absorbtie si aceasta nu e limitata la un procent. Pe anumite proiecte, nevoia de creditare se apropie in raport de 1 la 1 de valoarea proiectelor", a spus, marti, consultantul Advanced Development Ilie Dragan.

Potrivit acestuia, inghetarea creditarii in ce priveste fondurile de la Uniunea Europeana (UE) are ca efect incetinirea implementarii proiectelor, ceea ce va face ca Romania sa rateze oportunitati importante.

"UE ne da bani, dar noi nu suntem capabili sa-i luam, mai ales acum cand rata de cofinantare este scazuta. Ce vom face din 2014, cand rata de cofinantare va creste la 40%, chiar 50%?", a mai spus Dragan.

El a mai precizat ca au existat numeroase organizatii care "au refuzat sa semneze contractele de finantare pentru proiecte declarate eligibile, pentru ca nu au avut garantii sau credite care sa-i ajute sa deruleze proiectul".

Alte efecte vizeaza afectarea negativa a dezvoltarii comunitatilor si a unor sectoare economice, accentuarea lipsei de incredere in proiectele finantate de UE, scaderea numarului de aplicanti si de proiecte depuse, care vor duce la transformarea Romaniei in contributor net la bugetul Uniunii Europene.

Printre solutiile propuse se numara cresterea nivelului de garantare pentru aceste proiecte pana la 100%, a limitelor de creditare pentru autoritatile publice, precum si atitudinea proactiva a jucatorilor bancari in implementarea proiectelor cu finantarea europeana.

Premierul Emil Boc declara la inceputul lunii februarie ca Romania intentioneaza sa atraga in acest an 4,3 miliarde euro din fonduri europene pentru a grabi iesirea din criza.

Autoritatile romane au discutat, de altfel, cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), ai Comisie Europene (CE) si ai Bancii Mondiale (BM) despre extinderea plafonului si mecanismul garantiilor guvernamentale in vederea intaririi capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.

 

#creditare, # reluare, # fonduri europene , #stiri Emil Boc