Restrictiile de zbor aduc companiilor de stat pierderi de 1,8 - 2 mil. euro/zi

Duminica, 18 Aprilie 2010, ora 03:58
1134 citiri
Restrictiile de zbor aduc companiilor de stat pierderi de 1,8 - 2 mil. euro/zi

Restrictiile de zbor impuse din cauza norului de cenusa aduc companiilor romanesti de stat pierderi de pana la 2 mil. de euro zilnic, cele mai importante fiind inregistrate de operatorul de zbor Tarom, care are pierderi de circa 1,1 mil euro pe zi, a declarat pentru NewsIn Marin Anton.

"In aceste zile cu restrictii si cu trafic aerian inchis, companiile de stat, printre care aeroporturile, Autoritatea Aeronautica, Tarom si Romatsa inregistreaza pierderi de 1,8-2 milioane euro pe zi", a declarat pentru Agentia NewsIn secretarul de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Marin Anton.

Potrivit acestuia, in ziua de 17 aprilie aeroporturile Baneasa si Otopeni au avut pierderi de 250.000 euro, iar celelalte aeroporturi dn tara au pierdut circa 150.000 euro, dintre care doar aeroportul din Timisoara aproximativ 70-80.000 euro.

De asemenea, pierderile companiei Romatsa se ridica la aproximativ 350.000 euro pe zi.

Potrivit ultimei informatii, Comitetul de urgenta reunit la Guvern sambata a decis inchiderea totala a spatiului aerian al Romaniei, din cauza norului de cenusa vulcanica provenit din Islanda, incepand cu ora 18.00, pana duminica la ora 12.00.

Primul-ministru Emil Boc a declarat ca este greu de estimat durata perturbarilor traficului aerian, o noua sedinta a comitetului de urgenta fiind programata duminica.

"Douasprezece aeroporturi sunt inchise la aceasta ora. Mai opereaza cele din Bucuresti, Craiova, Tulcea si Constanta dar incepand cu ora 18 va fi inchis tot spatiul aerian romanesc.

Decizia cu privire la inchiderea spatiului aerian este valabila cel putin pana maine la ora 12, cand vom putea avea detalii suplimentare pentru ce perioada de timp se va mentine interdictia sau vom deschide spatiul aerian", a declarat Emil Boc.

Potrivit unei estimari preliminare facute vineri de Asociatia Internationala a Transportului Aerian (IATA), companiile aeriene inregistreaza pierderi de peste 200 de milioane de euro pe zi din cauza norului vulcanic.

In afara de pierderile de venituri suferite ca urmare a anularii curselor, companiile aeriene au cheltuieli suplimentare si cu devierea altor curse, cu asistenta acordata fie pasagerilor ramasi pe aeroporturi, fie aeronavelor nevoite sa stationeze in diverse parti ale lumii. IATA a instituit un centru de criza la Montreal si isi coordoneaza actiunile cu Eurocontrol si furnizorii europeni de servicii aeriene. 

#restrictii, #zbor, #pierderi, #nor , #stiri Emil Boc