Romania vrea sa construiasca hidrocentrale pe Dunare, impreuna cu Bulgaria

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 16:01
2347 citiri
Romania vrea sa construiasca hidrocentrale pe Dunare, impreuna cu Bulgaria

La finele sedintei de guvern romano-bulgare, premierii Emil Boc si Boiko Borisov si o serie de ministri au semnat mai multe acorduri prin care, printre altele, se urmareste demararea unor proiecte hidroenergetice si instituirea unei politii aeriene comune, potrivit NewsIn.

In declaratia de la finalul sedintei, primul-ministru roman Emil Boc a trecut in revista proiectele pe care cele doua tari urmeaza sa le desfasoare impreuna, proiecte in special in domeniul energetic si al infrastructurii. "Avem proiecte pe care urmeaza sa le dezvoltam.

De exemplu, finalizarea podului Calafat-Vidin, construirea de noi poduri peste Dunare la Calarasi-Silistra si Bechet-Oreahovo, construirea de noi hidrocentrale pe Dunare sau finalizarea interconectorului de gaz Giurgiu-Ruse. In plan regional, suntem parteneri in cadrul proiectului Nabucco", a spus Boc.

Cei doi sefi de guvern au abordat si subiectul Schengen subliniind ca ambele tari indeplinesc toate criteriile pentru aderare. "Suntem pregatiti pentru aderare, iar acest lucru a fost confirmat de Consiliul si Parlamentul European.

Cerem o solutie corecta bazata pe propriile noastre merite, pe respectarea regulilor si nu pe schimbarea lor in timpul jocului", a afirmat Emil Boc. La randul sau, Boiko Borisov a aratat ca tarile din sud-estul Uniunii Europene ofera suficiente garantii de securitate a granitelor.

"Pe tema Schengen, Europa poate fi linistita si este linistita pentru ca Bulgaria si Romania apara in comun granitele Uniunii Europene. Chiar apelez la tarile din zona Schengen sa-si apere granitele asa cum o facem noi", a declarat Borisov.

Bulgaria si Romania intentioneaza sa valorifice si faptul ca sunt tarile care coordoneaza axa cultura si turism din Strategia Dunarii. "Cei care ne vor vizita or sa vada ca suntem popoare stravechi si ca si la noi sunt lucruri foarte frumoase care merita vazute. Doresc sa amintesc ca si schimbul comercial in ultimii doi a crescut mai mult de cinci ori", a mai spus Borisov.

#proiecte hidroenergetice, #proiecte romania bulgaria, #schengen, #acord romania bulgaria, #hidrocentrale dunare , #stiri Emil Boc