Rompetrol: Raportul ANAF nu reflecta situatia actuala

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 23:27
1276 citiri
Rompetrol: Raportul ANAF nu reflecta situatia actuala

Raportul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care releva o majorare nejustificata a pretului carburantilor in 2010 de catre companiile petroliere, contine "o serie de neclaritati" care nu reflecta situatia actuala, precum influenta cursului valutar, considera reprezentantii Rompetrol citati de Mediafax. 

"Rompetrol a pus la dispozitia ANAF si a Consiliului Concurentei toate informatiile solicitate, oferind si lamuriri privind modul de formare al pretului si evolutia componentelor care intra in alcatuirea acestuia.

Modul de interpretare al datelor ramane la latitudinea institutiilor statului, dar din primele concluzii aparute in presa observam ca exista o serie de neclaritati care nu reflecta situatia actuala.

De exemplu, influenta cursului valutar, in special leu/dolar, in modul de formare al pretului final este semnificativa, tinand cont ca materia prima este importata si platita in dolari.

La acestea se adaugau si influentele macroeconomice", a comunicat Rompetrol la solicitarea MEDIAFAX.

Rompetrol arata ca pretul carburantilor este compus din TVA, accize, costuri financiare, logistice, cu materii prime si de operare a retelei de distributie si adaosul comercial.

"Avem incredere in institutiile competente in vederea solutionarii acestor nelamuriri si in vederea gasirii unei rezolutii corecte in ceea ce priveste piata distribuitorilor de carburanti din Romania. (...)

Trebuie sa tinem cont ca fiecare companie petroliera are propriul mod de calcul al pretului carburantilor la pompa, in functie de costurile de procesare ale titeiului, distributie si operare", se arata in raspunsul Rompetrol.

ANAF a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti in care se spune ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator.

Raportul, prezentat in premiera de MEDIAFAX, se afla pe masa premierului Emil Boc.

Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom (SNP), Rompetrol, Lukoil si MOL.

Boc a declarat miercuri in Guvern ca majorarea pretului carburantilor nu poate fi justificata prin povara fiscala impusa de stat prin taxele percepute companiilor petroliere si a cerut ANAF sa initieze inspectia fiscala generala in cazul companiilor petroliere, precum si Consiliului Concurentei sa efectueze verificari suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, ca inspectorii institutiei se vor intalni cu cei ai ANAF, pentru a compara datele. Autoritatea pentru Concurenta are in derulare doua anchete privind piata de carburnati. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#benzina, #carburanti, #companii petroliere, #curs valutar, #pret benzina, #pret carburanti, #raport anaf, #rompetrol , #stiri Emil Boc