Rosia Montana nu poate intra in patrimoniul mondial UNESCO

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 14:52
1994 citiri
Rosia Montana nu poate intra in patrimoniul mondial UNESCO

Propunerea de a include Rosia Montanta pe lista tentativa a obiectivelor de patrimoniu mondial UNESCO are "deficiente majore" si ar trebui abandonata imediat, afirma arhitectul britanic Dennis G. Rodwell, expert UNESCO si membru al International Council on Monuments and Sites (ICOMOS), in formeaza NewsIn.

"Sugestia de a include Rosia Montana pune la indoiala integritatea procesului de selectie si are potentialul de a discredita Romania in obligatiile sale, ca semnatar al Conventiei Mondiale UNESCO pentru Patrimoniu din 1972, precum si de a-i slabi pozitia in cazurile cu adevarat justificate", spune Rodwell, in raportul "Reflectii privind relevanta si adecvarea declararii Rosia Montana ca obiectiv de patrimoniu mondial al UNESCO.

Expertul UNESCO atrage atentia si asupra unui criteriu cheie de includere pe lista UNESCO a unui monument sau sit istoric - acceptul si participarea comunitatii locale la sustinerea acestei initiative -, criteriu care nu este indeplinit in cazul sitului de la Rosia Montana, unde comunitatea locala se opune acestui demers.

Propunerea de a include Rosia Montanta printre obiectivele de patrimoniu mondial UNESCO a fost facuta in februarie de reprezentantii Ministerului Culturii.

"Analizam includerea Rosia Montana pe lista tentativa a Romaniei. Modalitatea de includere in patrimoniul mondial este acum analizata de specialistii ministerului. In acest an vom lua o decizie", a precizat Csilla Hegedus, consilier personal al ministrului de resort Kelemen Hunor.

Initiativa de includere pe lista UNESCO a patrimoniului din Rosia Montana a fost respinsa de comunitatea locala, in opinia careia demersul ar fi in defavoarea dezvoltarii economice a unei zone cu mari probleme sociale.

"Comunitatile din Rosia Montana si din judetul Alba, in deplina reprezentativitate si legitimitate a marii majoritati a locuitorilor, exprimate prin vot, resping vehement demersul demagogic de blocare a unui proiect de dezvoltare a zonei Muntilor Apuseni, prin initierea procedurii de listare UNESCO a obiectivelor de patrimoniu din Rosia Montana.

Mentionam ca initiativa de listare UNESCO este in contradictie flagranta cu interesele legitime ale comunitatilor locale, ale majoritatii locuitorilor din judetul Alba si a fost promovata fara consultarea si sprijinul acestora", se arata intr-o scrisoare deschisa, semnata de reprezentanti ai autoritatilor locale, sindicatelor si ai societatii civile si adresata premierului Emil Boc, ministrului Culturii, Kelemen Hunor, ministrului Economiei, Adriean Videanu, Ambasadorului Romaniei la UNESCO, Nicolae Manolescu, Comisiei Permanente a Parlamentului pentru Relatia cu UNESCO si Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO.

In acelasi context, compania interesata de exploatarea resurselor minerale din zona, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), subliniaza ca patrimoniul de la Rosia Montana este o componenta importanta a proiectului minier propus.

"Pornind de la prevederile legale in vigoare, compania a intreprins in zona un amplu program de cercetare arheologica, in valoare de 11 milioane de dolari, care a scos la lumina vestigii pana atunci necunoscute, prin eforturile a 80 de cercetatori romani si straini.

De asemenea, RMGC a inaugurat, in februarie 2010, prima cladire restaurata din centrul istoric al comunei, care adaposteste in prezent expozitia permanenta de istorie a mineritului, 'Aurul Apusenilor.

Pentru a continua lucrarile de cercetare, conservare si punere in valoare a patrimoniului, RMGC a alocat deja un buget suplimentar de 35 de milioane de dolari pentru crearea unui muzeu modern al mineritului, protejarea galeriilor romane din centrul istoric si pentru restaurarea in intregime a acestuia, dupa demararea proiectului minier", spun reprezentantii companiei.

Proiectul minier de la Rosia Montana reprezinta o propunere de exploatare a aurului si argintului in localitatea cu acelasi nume din judetul Alba, in subsolul caruia se gaseste unul dintre cele mai mari zacaminte de aur si argint din Europa.

Conform estimarilor RMGC, din zona ar putea fi exploatate in total circa 314 tone de aur si 1.600 tone argint.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este o companie infiintata in anul 1997, in care actionari sunt compania miniera de stat Minvest Deva, cu 19,31 %, Gabriel Resources (cu 80,46%) si alti actionari minoritari, cu 0,23%.

Potrivit estimarilor companiei, proiectul minier de la Rosia Montana va genera 2.300 de locuri de munca directe pe parcursul etapei de constructie si aproape 800 de locuri de munca directe in timpul etapei de exploatare.

Totodata, conform estimarilor recente ale specialistilor de la Oxford Policy Management, proiectul va aduce peste patru miliarde de dolari in economia Romaniei, ceea ce va duce la o contributie totala potentiala la PIB de 19 miliarde dolari.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#patrimoniu, #rosia montana, #rosia montana, #rosia montana, #unesco , #stiri Emil Boc