Salarii mai mari cu 50% pentru profesori? Guvernul spune ca nu este posibil

Joi, 31 Martie 2011, ora 23:03
1343 citiri
Salarii mai mari cu 50% pentru profesori? Guvernul spune ca nu este posibil

Guvernul va promova in Parlament, posibil prin angajarea raspunderii, un proiect de act normativ care sa plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerand ca economia nu poate suporta la acest moment o crestere salariala de 50%, informeaza Mediafax. 

Premierul Emil Boc a anuntat, la finalul sedintei de joi a Guvernului, ca proiectul de act normativ a fost discutat in prima lectura si va fi transmis Consiliului Economic si Social.

"Astazi, Romania nu isi poate permite sa plateasca majorarea salariilor profesorilor cu 50%.

In momentul de fata, in Romania, datorita unor practici judiciare neuniforme, exista profesori care au majorate salariile cu 50% si alti profesori care au salariile nemajorate cu 50%.

Ar fi ideal si de dorit ca Romania sa aiba resurse financiare prin care sa poata acoperi cresterile financiare de 50%, asa cum au fost adoptate in 2008", a spus Boc.

El a aratat ca, din cauza unor practici judiciare neuniforme, unii profesori au dreptul la o majorare salariala cu 50%, iar altii la o crestere mai mica, motiv pentru care este nevoie de un act normativ care sa reglementeze unitar acest sistem de salarizare.

"In Romania este nevoie, in aplicarea legii salarizarii unitare, sa venim cu un act normativ si sa spunem foarte clar ca atat isi poate permite tara in acest moment sa plateasca pentru profesori: 17%, majorarea din 2008, plus 15% care s-a acordat pentru toti bugetarii la salariul brut din luna octombrie.

Pentru aceasta este nevoie de un act normativ, l-am discutat in prima lectura, va fi in avizare la CES saptamana viitoare si, dupa avizul CES, vom lua decizia finala de promovare a acestuia in Parlament, in una din formele prevazute de Constitutie", a anuntat seful Guvernului.

Potrivit acestuia, majorarea salariilor cu 50% in educatie presupune pentru acest an un efort bugetar suplimentar de aproximativ 500 milioane euro, bani pe care Romania nu ii are si nici nu ii poate asigura dintr-un imprumut extern fara a incalca tinta de deficit.

"Cu riscul de a fi impopular, vreau sa le spun romanilor lucrurile pe nume: nu se poate decat atat cat avem, nu vom promite mai mult decat economia isi poate permite in momentul de fata.

Ceea ce exista se poate acorda in momentul de fata, adica plata la timp a salariilor, pensiilor, dar fara populisme si fara lucruri fara acoperire. Acest lucru si l-a impus Guvernul de la inceput, sa nu cada in patima populismului, si nu va cadea cat eu voi fi prim-ministru in fruntea acestui Guvern", a afirmat Boc.

Intrebat de jurnalisti daca isi va angaja raspunderea pe acest proiect, premierul a raspuns ca decizia va fi luata in Guvern dupa ce vor fi primite toate avizele necesare, inclusiv avizul CES.

"Exista si aceasta posibilitate, decizia va fi luata dupa ce vom avea avizele la dosar", a conchis Boc.

Surse oficiale au declarat agentiei MEDIAFAX ca Executivul ia in calcul angajarea raspunderii pentru proiectul de lege privind uniformizarea salarizarii in invatamant pe considerentul ca asupra acestor drepturi salariale nu se poate interveni prin ordonanta de urgenta, dupa ce CC a declarat neconstitutional un act similar Guvernului Tariceanu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salarii profesori, #educatie, #profesori, #emil boc, #crestere salarii, #legea salarizarii unitare , #stiri Emil Boc