Salariile sefilor din companiile de stat, plafonate pana la finele anului

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 18:51
1645 citiri
Salariile sefilor din companiile de stat, plafonate pana la finele anului

Guvernul a adoptat miercuri Ordonanta de Urgenta care plafoneaza, pana la finele anului 2010, salariile sefilor din companiile de stat la 4.800 de lei, dar si idemnizatiile pe care le primesc membrilor CA, la 1% din salariul directorului companiei respective. 

"Este vorba despre plafonarea remuneratiei lunare acordate, prin contractul de mandat, in cele trei trepte: la nivelul unitatilor din coordonarea autoritatilor publice centrale, unde remuneratia nu depaseste nivelul indemnizatiei unui secretar de stat, la nivelul societatilor aflate in coordonarea Consiliilor Judetene - remuneratia nu va depasi indemnizatia pentru functia de vicepresedinte de consiliu judetean sau viceprimar al municipiului Bucuresti.

La nivelul celorlalte unitati autonome subordonate autoritatilor locale indemnizatia nu va depasi nivelul indemnizatiei pentru functia de viceprimar", a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Actul normativ plafoneaza totodata indemnizatia pentru membrii Consiliilor de Administratie la 1% din remuneratia directorului sau a directorului general..

"Procentul de 1% se aplica in toate situatiile (...), indiferent de prezenta in plenul CA sau in subcomisii ale CA, pentru a evita orice posibilitate de abuz", a precizat premierul Emil Boc.

Decizia de principiu privind plafonarea, pana la finele anului 2010, a salariilor pe care le primesc sefii din companiile de stat, a fost luata in sedinta Executivului din 24 martie.

Legislatia in vigoare prevede aplicarea acestei masuri doar pana la 30 iunie 2010.

In decembrie 2008, imediat dupa investirea Guvernului Boc I, Executivul a luat masura reducerii salariilor pe care le primesc sefilor agentiilor si autoritatilor guvernamentale, regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale la care statul este actionar unic sau majoritar, la nivelul indemnizatiei unui secretar de stat - respectiv la 4.800 de lei net.

Boc declara atunci ca sefii companiilor de stat primeau, inainte de a fi luata aceasta masura, salarii de 27.000 de lei (la Hidroelectrica), 28.000 de lei (Romgaz) sau 20.000 de lei (la Autoritatea Aeronautica Civila si Registrul Auto Roman).

Tot atunci s-a decis ca membrii consiliilor de administratie ale societatilor cu capital partial sau majoritar de stat sa primeasca o indemnizatie egala cu 1% din remuneratia directorilor sau presedintilor consiliilor de administratie - respectiv 48 de lei.

Inainte de aceasta masura, indemnizatia membrului CA era de 20% din cea a directorului. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salarii, # sefi, # stat, # companii , #stiri Emil Boc