Sarbu nu mai vrea exceptii de la Legea salarizarii unice

Vineri, 15 Mai 2009, ora 15:07
1514 citiri
Sarbu nu mai vrea exceptii de la Legea salarizarii unice

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a afirmat ca, in urma discutiei cu premierul Emil Boc, s-a convenit sa nu admita exceptiile de la salarizarea unica, in timp ce pedelistul Cezar Preda sustine ca lista celor 11 institutii a aparut ca urmare a presiunilor politice facute de conducerile acestora, conform Newsin.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat, intr-o interventie la un post de televiziune, ca s-a renuntat la ideea ca salariatii din 11 institutii de stat sa fie exceptati de la Legea salarizarii unice.

Intrebat daca va mai insista ca salariatii acestor institutii sa fie platiti ca pana acum, din veniturile proprii realizate, Sarbu a spus: "Nu. Decizia in Guvern a fost una foarte clara. Avem datoria la solidaritate guvernamentala."

Sarbu a afirmat ca, in cadrul sedintei de miercuri de Guvern, a argumentat ca unele din aceste institutii nu fac parte din sistemul bugetar actionand intr-un mediu concurential, iar includerea lor in sistemul unic de salarizare al bugetarilor ar presupune ca toate veniturile lor sa treaca la buget.

"Asta am incercat sa explic in Guvern ideea ca facand parte dintr-un domeniu de reglementare Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, actionand intr-un mediu concurential si nefacand parte din sistemul bugetar, va trebui ca, introducandu-le in aceasta lege de salarizare unitara, toate taxele si ce incaseaza ele pentru servicii sa fie preluate la bugetul de stat si ei sa fie salarizati prin deschidere de credite", a declarat ministrul Muncii.

Marian Sarbu sustine ca discutia asupra exceptarii celor 11 institutii de la prevederile Legii salarizarii unice nu a fost o disputa politica in interiorul Guvernului, ci doar o clarificare asupra statutului unor organizatii din subordinea Executivului.

"Nu este vorba de niciun fel de dorinta a mea sau a PSD ca sa demonstreze ceva cu domnul Boc. Nu acesta este stilul meu de a face politica (...) S-a decis ca toate aceste institutii sa faca parte din legea unitara, deci nu mai e nicio problema", a spus Sarbu.

Acesta a precizat insa ca personalul companiilor nationale si regiilor autonome cu capital majoritar de stat, care actioneaza evident intr-un mediu concurential, nu va fi inclus in Legea salarizarii unice.

Deputatul democrat-liberal Cezar Preda a intrevenit in emisiune si a spus ca exceptarea celor trei institutii mentionate de Sarbu (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) nu se justifica.

"Nu exista presiune mai mare pe acest subiect ca cel facut pentru cele trei institutii. Sunt numai presiuni politice. Cred ca ministrul Sarbu a fost dezinformat total pentru ca acolo veniturile proprii se realizeaza din taxe puse portofoliului supravegheat si controlat. Asa ceva este inadmisibil. Toate taxele in afara de salarizare trebuie sa revina statului", a declarat Preda, adaugand ca inspectorii de acolo aveau salarii de 9-10.000 de euro pe luna, desi nu erau cei mai competenti oameni din domeniu fiind numiti pe criterii politice.

Preda a sustinut ca opozitia la introducerea sistemului salarizarii unice vine din partea unor reprezentanti ai ambelor partide de guvernamant.

"Nu numai din PSD exista aceasta dorinta ca acei oameni pusi politic sa isi pastreze salariile. Si din PD-L au fost oameni care au sustinut ca asa trebuie sa fie, ca piata trebuie sa fie libera si ei sa aiba salarii si sa nu fie corupti.", a spus Preda pentru Realitatea TV.

Consilierul premierului pe probleme economice, Ionut Popescu, a confirmat, joi seara, existenta discutiei dintre premierul Emil Boc si ministrul Muncii in cadrul sedintei de Guvern.

"Premierul a fost intr-adevar foarte ferm in ideea ca nu trebuie sa existe in viitoarea Lege a salarizarii niciun fel de astfel de brese. Ca sunt niste agentii, niste institutii care sunt mai cu mot...Nu stiu daca acea nota pe care o prezenta ministrul Sarbu reprezenta parerea lui sau era rezultatul discutiilor de la Ministerul Muncii cu toate institutiile interesate, toate ministerele", a spus Popescu. El a precizat ca primul-ministru nu intentioneaza sa permita exceptii de la sistemul unic de salarizare.

"Premierul a fost foarte clar si foarte ferm ca nu va accepta nicio astfel de bresa in sistemul de salarizare viitor", a sustinut consilierul lui Boc.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, la Cluj, ca legea salarizarii unice nu va avea exceptii si a tinut sa precizeze ca propunerea privind exceptarea celor 11 institutii nu a venit de la ministrul Muncii, ci de la echipa care a ajutat la redactarea legii salarizarii unice.

"A fost o discutie in Guvern, pe baza unor propuneri pe care ministrul le-a prezentat, propuneri formulate de comitetul care a lucrat la elaborea legii salarizarii unice. Pozitia Guvernului e foarte clara: de aceea se numeste legea salarizarii unice, si asta inseamna ca nu avem exceptii. Adica toti cei care sunt platiti din bani publici vor avea o singura lege, fara privilegii, fara exceptii, asa cum poate s-ar fi dorit de catre unii sau de catre altii. Repet, ministrul Muncii a fost doar un purtator de mesaj al celor care lucrau in echipa de redactare a legii", a afirmat premierul.

"Romania va avea o singura lege pentru tot ce misca in tara asta din bani publici la salarii", a adaugat Boc.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a prezentat miercuri in Guvern o Nota potrivit careia angajatii a 11 institutii finantate integral din venituri proprii, printre care AVAS si ANRE, nu ar fi intrat sub incidenta Legii unice a salarizarii, insa propunerea a fost respinsa de premierul Emil Boc.

"Propunem ca personalul din institutiile publice finantate integral din venituri proprii, ca si autoritatile administrative autonome, sa nu fie cuprinse in proiectul de Lege de salarizare unitara, urmand ca salarizarea acestuia sa se realizeze ca si in prezent, prin negociere, in baza contractelor colective de munca, dupa caz, respectiv potrivit prevederilor legale din actele normative de organizare si functionare", se arata in documentul obtinut de NewsIn.

In acelasi document se prevede ca nivelul de salarizare poate fi reglat prin bugetele de venituri si cheltuieli aprobate anual si prin mandatul de negociere a contractelor colective de munca.

Pe lista figureaza opt institutii publice finantate integral din venituri proprii, in cazul carora urma sa nu fie aplicata Legea salarizarii unice: ANRE, AVAS, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, Agentia de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Speciala, Inspectoratul de Stat in Constructii, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii, Administratia Nationala Apele Romane, Administratia Fondului de Mediu.

La acestea se adauga Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private - autoritati administrative autonome finantate integral din venituri proprii.

Potrivit unor surse guvernamentale, premierul s-a aratat "extrem de nemultumit" de propunere. "Premierul a spus ca el nu isi va pune semnatura pe proiectul Legii salarizarii unice decat daca sunt incluse in actul normativ si institutiile aflate pe lista prezentata de ministrul Muncii", au declarat, pentru NewsIn, sursele citate.

 

#boc, #exceptii, #lege, #salarizare, #sarbu , #stiri Emil Boc