Sindicatele, nemultumite de Codul Muncii, reiau protestele

Luni, 28 Februarie 2011, ora 13:52
2159 citiri
Sindicatele, nemultumite de Codul Muncii, reiau protestele

Sindicatele reiau, luni, protestele de strada, din cauza nemultumirilor legate de modificarile aduse Codului muncii si de faptul ca guvernul isi va asuma raspunderea pe acest act normativ, transmite Newsin.

Protestele de luni sunt organizate in judetele Botosani, Harghita, Constanta, Caras-Severin, Olt, Vrancea si Giurgiu.

Pana la 18 martie, principalele cinci confederatii sindicale au programat actiuni de strada in celelalte judete, cate opt in fiecare zi. Marti, de pilda, protestele de strada vor avea loc in Satu Mare, Suceava, Covasna, Tulcea, Mehedinti, Valcea, Vaslui si Dambovita.

In ziua asumarii raspunderii, va avea loc un miting la Parlament, iar un altul ar urma sa se desfasoare la Palatul Cotroceni, in ziua in care Guvernul va trimite legea pentru a fi promulgata.

"In ziua dezbaterii si votarii unei eventuale motiuni de cenzura la adresa cabinetului Boc, vom protesta tot in fata Palatului Parlamentului si, in aceeasi zi, va fi declansata si o greva de avertisment", au mai spus sindicalistii.

Reprezentantii principalelor cinci confederatii sindicale spun ca iau in calcul inclusiv declansarea grevei generale, in martie. "Pana la 14 martie, se aduna semnaturi in favoarea grevei generale si estimam ca la acest posibil protest ar putea lua parte circa un milion de oameni", a spus liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu.

Protestele au fost hotarate de membrii birourilor executive ale federatiilor din Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian si CNSLR Fratia.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a declarat ca prin intentia privind asumarea raspunderii pe Codul muncii, guvernul demonstreaza din nou ca este iresponsabil.

"Avand in vedere importanta Codului muncii - care este o adevarata constitutie a muncii -, asumarea raspunderii ar fi o noua greseala mare a cabinetului Boc. In aceste conditii, parlamentul ar trebui dizolvat, pentru ca are rol pur decorativ", a mai spus Hancescu.

Sindicatele reclama faptul ca, potrivit modificarilor propuse de guvern pentru Codul muncii, angajatorul "poate concedia personalul salariat prin proceduri extrem de simple si poate folosi agentiile de munca temporara (samsari de forta de munca ieftina), in loc sa isi mai bata capul cu contracte de munca".

Tot noul Cod al muncii, spun sindicalistii, permite angajatorilor "sa isi poata plati toti salariatii cu salariul minim pe economie sau mai putin, ca urmare a eliminarii prevederilor legate de contractul colectiv de munca unic la nivel national".

Sindicatele sunt nemultumite si de faptul ca "angajatorii nu vor mai plati sporuri si ajutoare si vor stabili unilateral durata timpului de lucru si performantele de munca".

Primul-ministru Emil Boc a anuntat ca textul viitorului Cod al Muncii a fost deja trimis la Parlament si a afirmat ca nu are temeri legata de o eventuala motiune de cenzura a opozitiei.

"Codul Muncii a fost deja trimis la Parlament cand am plecat de la Palatul Victoria pentru a intra in procedura parlamentara a asumarii raspunderii", a precizat Boc inaintea inceperii sedintei Biroului Permanent National al PDL de luni.

Primul-ministru a adaugat ca perspectiva unei noi motiuni de cenzura indreptate impotriva cabinetului sau nu il ingrijoreaza. "Nu am avut niciodata emotii, nu m-a speriat niciodata o motiune de cenzura. Cu atat mai putin ma sperie aceasta motiune de cenzura daca va fi depusa pe Codul Muncii, atat de necesar pentru ca romanii sa-si gaseasca mai usor un loc de munca, iar pe de alta parte angajatorii sa-i poata angaja mai usor pe cei care doresc sa munceasca", a comentat Boc.

Guvernul a adoptat luni Codul Muncii intr-o sedinta speciala de Guvern. Parlamentul urmeaza sa stabileasca un calendar privind asumarea raspunderii pe acest proiect.

#sindicate, #proteste, #codul muncii, #modificarile aduse codului muncii , #stiri Emil Boc