Tabara: 60% dintre banci, favorabile creditelor pentru agricultura

Sambata, 30 Octombrie 2010, ora 15:00
1206 citiri
Tabara: 60% dintre banci, favorabile creditelor pentru agricultura

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a afirmat ca din discutiile pe care le-a avut cu premierul Emil Boc si cu reprezentantii bancilor a reiesit ca mai mult de jumatate din acestea vor reactiona pozitiv in privinta creditelor pentru agricultura, avand in vedere nivelul subventiilor, potrivit Mediafax.

Valeriu Tabara a facut aceste declaratii, sambata, la Bistrita, la o intalnire cu fermieri din mai multe judete din Transilvania, in care a abordat si problema cofinantarii unor proiecte pentru care se solicita bani europeni.

"Am avut doua intalniri cu sistemul bancar romanesc, una la initiativa Ministerului Agriculturii, in care 80-90 la suta din bancheri s-au aratat reticenti in a lucra cu sistemul agricol.

Am lasat un termen de circa zece zile si saptamana trecuta ne-am vazut din nou cu ei, cu primul ministru, si cred ca mai mult de 50-60 la suta din banci vor reactiona pozitiv avand in vedere nivelul de subventii, pe care vrem sa-l pastram", a declarat Valeriu Tabara.

Ministrul Agriculturii a spus ca este vorba de un nivel al subventiilor cu care statul vrea sa intre in relatii de reciprocitate si de asigurare de credite de la banci. Totodata, autoritatile intentioneaza sa capitalizeze CEC Bank si Fondul de Garantare al Creditului Rural, care sa asigure garantiile pentru proiectele in derulare si cele care sunt contractate.

"M-a surprins intervalul foarte mare intre suma contractata si efectiv cheltuita. Problema este relationarea cu sistemul bancar, astfel incat sa putem sprijini cofinantarile.

Exista asigurare data de la nivel guvernamental si din discutiile cu bancile ca aceasta cofinantare va merge mai bine. Avem insa probleme. Se stie ca, la Fondul de Garantare, sustinerea se face din bugetul MADR.

Atunci cand se primesc aceste proiecte si ai intrat cu ele in realizare, licitatiile trebuie facute la timp. Nu putem prelungi licitatiile la sase-sapte luni, ca atunci blochezi banii ministerului", a spus Tabara.

Ministrul a adaugat ca, la nivelul de contractare al Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Ministerul Agriculturii depaseste 50 la suta.

"Daca luam cifra aceasta, se sta foarte bine. Suntem primii din structurile economice, dar pe mine nu ma incalzeste contractarea. As fi bucuros sa depasim zece la suta de folosire a banilor in doua luni, sa stiu ca banii respectivi s-au cheltuit. Aici e batalia mare", a explicat el.

Totodata, Valeriu Tabara a anuntat ca va semna un protocol cu Ministerul Administratiei si Internelor pentru o colaborare mai buna intre sistemul agricol si primarii, acestea din urma avand un cuvant greu de spus in realizarea programelor din zona rurala. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#agricultura, #agriculturii, #banci, #credite, #ministrul, #tabara, #valeriu , #stiri Emil Boc