Taxa pentru licentierea depozitelor din programul "Primul Siloz" ar putea fi de 100 lei

Luni, 27 Iulie 2009, ora 14:07
1458 citiri
Taxa pentru licentierea depozitelor din programul "Primul Siloz" ar putea fi de 100 lei

Cuantumul taxei pentru licentierea depozitelor din cadrul programul "Primul Siloz" ar putea fi in valoare de 100 de lei, se arata intr-un proiect de Ordin publicat pe siteul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), relateaza NewsIn.

Potrivit proiectului MAPDR si al Ministerului Finantelor Publice (MFP), taxa pentru eliberarea licentei de depozit se va achita la trezorerie, iar valoarea taxei pentru eliberarea licentei de depozit se va reactualiza anual cu indicele de inflatie comunicat de Institutul National de Statistica (INS).

"Este o taxa de auditare. Astfel, un organism de auditare va merge in teritoriu si conform unui ghid va audita depozitul. Apoi, in baza unui raport transmis de acest organism, o comisie de la centru, va decide licentierea depozitului", a declarat pentru NewsIn, directorul general al Directiei generale de politici agricole din cadrul MAPDR, Daniel Botanoiu.

De asemenea, conform proiectului, taxa pentru eliberarea licentei de depozit se va percepe pentru fiecare licenta solicitata de catre depozitar.

Potrivit lui Botanoiu, pana in prezent, din datele din teritoriu, exista intentii de licentiere a unei capacitati de depozitare de circa sase milioane de tone.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, declara la inceputul lunii ca, in prezent, capacitatea totala de depozitare a Romaniei, de 14,4 milioane de tone.

In plus, premierul Emil Boc declara in data de 15 iulie ca Guvernul a adoptat normele metodologice cu privire la Programul "Primul Siloz", urmand ca Ministerul Agriculturii sa rezolve in cel mult zece zile toate solicitarile de acreditare a silozurilor care vor sa participe la program.

Programul guvernamental "Primul Siloz" prevede ca producatorii de cereale sa-si poata depune productia la depozite licentiate de Ministerul Agriculturii. Cerealele vor fi depozitate pe categorii de calitate a granelor, iar producatorul va primi un certificat in care va fi mentionata cantitatea depusa.

Cu acest certificat, producatorii pot merge la banca pentru a solicita creditele necesare continuarii lucrarilor agricole sau pentru a plati furnizorii.

#taxa, #licentiere, #depozit, #primul, #siloz , #stiri Emil Boc