Taxele colectate de 20 de agentii vor merge la buget

Luni, 14 Septembrie 2009, ora 16:16
1400 citiri
Taxele colectate de 20 de agentii vor merge la buget

Taxele colectate de peste 20 de agentii, printre care se numara Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Inspectoratul de Constructii, Agentia de Investitii si Registrul Comertului vor fi incasate de Guvern, intrucat Executivul a schimbat regimul de finantare al mai multor structuri.

La dezbaterea proiectului de lege privind reorganizarea agentiilor guvernamentale, Guvernul a decis modificarea regimului de finantare, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

"A fost schimbat regimul de finantare pentru mai multe agentii care erau finantate integral sau partial din venituri proprii. Acum isi modifica regimul de finantare, in sensul ca, desi colecteaza taxe si venituri pentru diferite activitati si servicii, banii vor fi varsati la bugetul statului, urmand sa fie efectuate cheltuieli din buget numai dupa aprobarea ordonatorilor de credite", au aratat sursele citate.

Pe lista agentiilor pentru care Guvernul a schimbat regimul de finantare au fost incluse, printre altele, Agentia de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Speciala, Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), Inspectoratul de Stat in Constructii, Agentia Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), Comisia Nationala de Prognoza (CNP), Centrul National de Calificare si Instruire Feroviara CENAFER, Oficiul National al Registrului Comertului, Centrul National de Management Programe, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Agentia Romana de Investitii Straine (ARIS), Agentia Nucleara, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, Institutul National de Administratie (INA), Inspectia Muncii, Agentia Nationala a Medicamentului, Agentia Domeniilor Statului.

"AVAS va avea, astfel, ca mod de finantare numai bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, iar eventualele venituri ale autoritatii vor fi virate la bugetul statului", au aratat sursele.

Reglementarea sistemului de finantare al agentiilor vine in contextul in care Premierul Emil Boc a afirmat, luni, ca agentiile "stau calare" pe aproximativ un miliard de euro, bugete gestionate dupa dorinta, si ca prin legea pe care Guvernul isi va asuma raspunderea, veniturile obtinute de autoritatile si institutiile publice finantate integral sau partial din venituri proprii, reorganizate ca institutii publice finantate integral de la bugetul de stat, vor fi varsate la bugetul de stat.

Conform unui document guvernamental obtinut de MEDIAFAX, totalul disponibilitatilor institutiilor publice subordonate central, finantate din venituri proprii, aflate in conturi deschise la trezoreria statului la 31 iulie 2009, se ridica la 3,2 miliarde lei (circa 780 milioane euro).

Totalul disponibil este de 2,1 miliarde lei, din care 1,5 miliarde lei reprezinta disponibil al institutiilor publice ale administratiei publice centrale finantate integral din venituri proprii, 431,3 milioane lei disponibil din activitatea sanitara (avand ca titulari de cont spitale si centre medicale judetene si ale municipiului Bucuresti) si 163,4 milioane lei venituri proprii ale institutiilor de invatamant superior la trezoreria statului.

Depozitele constituite la trezoreria statului de aceste institutii publice insumeaza 1,1 miliarde lei, din care aproximativ un miliard de lei rezultate din disponibilitatile institutiilor publice ale administratiei publice centrale finantate integral din venituri proprii si 153,7 milioane lei din disponibilitatile institutiilor de invatamant superior.

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#taxe, #agentii, #buget, #guvern, #avas, #anre , #stiri Emil Boc