TVA pentru locuintele din programul "Prima Casa" va fi de 5%

Joi, 28 Mai 2009, ora 15:57
2028 citiri
TVA pentru locuintele din programul "Prima Casa" va fi de 5%

Persoanele care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului "Prima casa" vor beneficia de TVA redus de 5%, masura aplicabila pentru locuintele sociale, potrivit comunicatului remis la finalul intrevederii dintre Guvern si reprezentantii bancilor, potrivit NewsIn.

"Cei care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului "Prima casa" vor beneficia si ei de TVA redus de 5%, la achizitionarea primei locuinte", se arata in comunicat.

Fostul Guvern a adoptat, la finele anului 2008, o OUG de modificare a Codului Fiscal, potrivit careia "cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite".

Prevederea se aplica, potrivit aceleiasi OUG, pentru locuinte cu au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 de lei, exclusiv TVA, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie.

Acelasi act normativ prevede ca orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, cu urmatoarele conditii: in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%, iar in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%.

Statul va lucra cu toate bancile care vor raspunde cerintelor impuse de Guvern: sa aiba reprezentare nationala, sa nu solicite un avans mai mare de 5% la contractarea creditului pentru achizitionarea unei locuinte si sa perceapa dobanzi sub cele practicate in acest moment pe piata, a declarat premierul Emil Boc.

Bancile vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor.

Prin alocarea celor 100 de milioane de euro pentru acest program, prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare totala de un miliard de euro.

Statul garanteaza un imprumut de cel mult 60.000 de euro pentru ca pretul mediu de achizitionare a unui apartament este, la nivel national, de circa 60.000 de euro, a precizat premierul in urma cu cateva zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#TVA, #locuinte, #program, #prima, #casa , #stiri Emil Boc