Videanu confirma ca bugetarii vor sta in concediu fara plata

Marti, 11 August 2009, ora 09:20
1164 citiri
Videanu confirma ca bugetarii vor sta in concediu fara plata

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat luni seara ca bugetarii vor avea zece zile de concediu fara plata, ca masura a Guvernului de reducere a cheltuielilor, ceea ce va insemna o reducere a salariilor lor cu 4% pana la sfarsitul anului, precizeaza NewsIn.

"Zece zile vacanta neplatita pentru bugetari (..).Noi discutam de trei luni acest lucru in Guvern (...) Sigur va fi un concediu fara plata", a spus Videanu, la un post de televiziune.

Intrebat daca masura se aplica tuturor bugetarilor, inclusiv si profesorilor, medicilor, judecatorilor, Adriean Videanu a spus ca nu cunoaste inca detaliile, fiind o masura la care se lucreaza.

"Se va gasi formula de la sector la sector ca sa se realizeze aceasta economie", a spus Videanu referitor, precizand ca cele zece zile fara plata nu trebuie luate toate odata.

Premierul Emil Boc nu a exclus, luni seara, la postul public de televiziune, dintre modalitatile de reducere a cheltuielor cu personalul, acordarea unor zile de concediu fara plata, spunand ca este o varianta care se analizeaza.

Guvernul va reduce cheltuielile cu 0,8% din PIB la rectificarea bugetara, prin diminuarea cheltuielilor cu personalul, fara a apela in principal la disponibilizarea angajatilor, a declarat Emil Boc.

"Vom face o ajustare cu 0,8% a cheltuielilor pe reducerea unor cheltuieli publice si prin majorarea unor venituri (...).

Ajustarea cheltuielilor cu personalul inseamna ca facem toate eforturile pentru mentinerea locurilor de munca ale romanilor si nu abordam ca modalitate principala disponibilizarea. (...) Aceasta completare de 0,8 se face pe reducere de cheltuieli si pe majorare de venituri - majorarea de venituri din ceea ce inseamna redevente.", a declarat Boc.

Vicepresedintele PSD Liviu Dragnea a declarat ca in cadrul discutiei purtate luni la Guvern pe marginea descentralizarii si a standardelor de cost nu s-a avansat o cifra pentru reducerea personalului din administratia locala, iar aceasta problema nu s-a pus nici in cadrul intalnirii din coalitie si "nici macar in scrisoarea de intentie cu FMI".

Dragnea a spus ca se poate discuta si accepta, eventual, un act normativ care sa stabileasca un concediu fara plata pentru un numar de zile, 10-12 zile, prin rotatie, de catre toti functionarii si alesii locali, pana la sfarsitul anului, in asa fel incat sa nu fie afectat echilibrul macroeconomic, dar ca reprezentantii alesilor locali nu sustin reducerile de personal.

#videanu, #bugetari, #plata, #concediu , #stiri Emil Boc