Bulgaria bate Romania la kilowati

Miercuri, 13 Iulie 2005, ora 01:46
1153 citiri

Privatizarea companiilor de energie din Romania si Bulgaria reprezinta una dintre putinele oportunitati pentru firmele din Rusia si Occident de a mai achizitiona active importante inainte de aderarea celor doua state la UE. Pina acum, Bulgaria sta ceva mai bine.

Aceste sectoare sint printre ultimele bastioane ale statului in economiile lor, provocind cele mai mari dificultati procesului de reforma, subliniaza firma internationala de consultanta Oxford Analytica, citata de portalul Portalino. In ultimii ani, guvernele celor doua state au adoptat programe de privatizare a companiilor din sectorul energetic care au ca scop modernizarea si eficientizarea lor. Oxford Analytica a facut o comparatie a pietelor de energie din Romania si Bulgaria asa cum se prezinta ele in momentul de fata.

Cele doua state difera din punctul de vedere al structurii productiei. Astfel, in Bulgaria productia de energie din termocentrale reprezinta 54% din energia statului vecin, in timp ce aceea nucleara are o pondere inca importanta, 23%. Numai ca Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE prevede inchiderea centralei nuclear-electrice de la Kozlodui. In Romania, productia hidro reprezinta 30%, cea nucleara 9% (dar va creste la 18% in 2006 odata cu intrarea in functiune a reactorului numarul doi de la Cernavoda), iar restul este reprezentata de cea termica.

Bani multi pentru investitii

Nevoia de investitii este uriasa in acest sector. Guvernul roman estimeaza ca este nevoie de o investitie de 10 miliarde de euro in urmatorii zece ani, in timp ce investitiile bulgare sint evaluate la 7 miliarde de euro. In Bulgaria, distributia a fost complet privatizata, in timp ce transportul va ramine in proprietatea Companiei Nationale de Energie pina in 2007. Sapte dintre centralele electrice au fost vindute si guvernul bulgar intentioneaza sa le instraineze si pe celelalte pina la finele lui 2007. Romania a privatizat doua companii de distributie (Electrica Banat si Electrica Dobrogea) si a elaborat calendarul privatizarii celorlalte sase companii.

Interes major

ENEL (Italia), CEZ (Republica Ceha), EVN (Austria), Mitsui si J-Power (Japonia), E.ON Energie (Germania), International Power Global Development (Marea Britanie), Dalkia International (Franta) si AES (SUA) au fost printre cei care au participat la licitatia pentru trei dintre centralele electrice din Bulgaria. Centralele de la Varna si Ruse au fost acordate rusilor de la UES, iar centrala de la Bobovdol, grecilor de la PPC.

UES a platit 500 milioane de euro, pretul fiind de doua-trei ori mai mare decit au fost dispusi sa plateasca ceilalti competitori. CEZ, al carui scop este sa devina lider regional, si E.ON au cumparat trei companii de distributie in 2004. Aceleasi societati s-au implicat si in privatizarea din Romania.

Cotidianul