Fondul Proprietatea, interesat de vanzarea participatiilor la subsidiarele grupului Enel

Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 09:55
1981 citiri
Fondul Proprietatea, interesat de vanzarea participatiilor la subsidiarele grupului Enel

Fondul Proprietatea (FP) este dispus sa vanda participatiile pe care le detine la companiile de distributie de electricitate controlate in Romania de Enel, in contextul planurilor grupului italian de a renunta la aceste subsidiare, a declarat, marti, managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny.

"Suntem dispusi sa discutam cu oricine devine actionar majoritar despre noua structura a actionarilor din companii. Vanzarea este o optiune, dar depinde de pretul pe care il vom avea", a spus Konieczny, intr-o conferinta organizata dupa adunarea actionarilor Fondul Proprietatea.

Fondul are participatii de 12% la Enel Distributie Muntenia si de cate 24,1% la Enel Distributie Banat si Enel Distributie Dobrogea, companii pe care grupul italian, actionarul majoritar, a anuntat ca le vinde.

Pachetele de actiuni pe care Fondul Proprietatea le detine la aceste companii reprezinta 9,5% din valoarea activului net al societatii. Pachetul de actiuni la Enel Distributie Banat este evaluat de FP la 130 de milioane de euro, cel la Enel Muntenia la 107 milioane de euro, iar cel la Enel Dobrogea la 86 milioane de euro.

Fondul Proprietatea are dreptul de a vinde participatia la Enel Muntenia in aceleasi conditii ca actionarul majoritar, conform contractului de privatizare, a spus Konieczny.

FP nu este implicat in procesul vanzarii distributiilor Enel in calitate de cumparator, a raspuns Konieczny la o intrebare daca Fondul ar fi dispus sa utilizeze in schimburi participatiile la distributiile Enel pentru a dobandi pachetul majoritar la una dintre ele.

"Nu suntem implicati in acest proces in calitate de cumparator al niciuneia dintre aceste filiale, credem ca exista suficienta concurenta (pentru activele Enel, n.r.)", a spsus el.

FP are participatii si la Enel Energie Muntenia si Enel Energie

De asemenea, Fondul are participatii de cate 12% si la companiile Enel Energie Muntenia si Enel Energie.

Enel, care detine o treime din piata distributiei de energie din Romania, a anuntat ca vrea sa vanda operatiunile din Romania pana la sfarsitul acestui an.

Nuclearelectrica a anuntat, vineri, ca analizeaza posibilitatea de a cumpara o parte din operatiunile Enel in Romania, insa nu a inaintat inca nicio oferta, decizia urmand sa fie discutata de catre actionari.

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, s-a aflat miercuri la Roma pentru discutii cu conducerea grupului energetic Enel privind vanzarea operatiunilor din Romania. El a fost insotit in aceasta vizita de directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, si de cel al Electrica, Ioan Rosca.

Nicolescu a afirmat la inceputul saptamanii trecute, intr-o conferinta de presa, ca activitatea de distributie a energiei este considerata strategica de statul roman, mai ales in zona Dobrogea, tinand cont de ce intampla in estul tarii.

"Nu incurajam pe nimeni sa depuna oferta pentru cumpararea distributiei din Dobrogea, mai ales ca exista interes din partea unor companii de stat romanesti", a spus Nicolescu.

Consiliul director al grupului italian a aprobat o initiativa a directorului general, Francesco Starace, ca printre vanzarile posibile in cadrul programului de consolidare financiara sa fie incluse si activele din Romania si productia de energie din Slovacia.

Grupul vrea sa obtina pe operatiunile din cele doua tari, alaturi de alte active nestrategice, 4,4 miliarde de euro.

In Romania, Enel vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FP enel, #actiuni Enel, #vanzare actiuni enel , #stiri Enel