Investitorii, atrasi de potentialul eolian al Romaniei

Vineri, 08 Iulie 2011, ora 17:16
1928 citiri
Investitorii, atrasi de potentialul eolian al Romaniei

Propunerile de a reduce sprijinul pentru energia verde, esential pentru atragerea unor investitii de ordinul miliardelor de euro in domeniul energiei eoliene, asteapta inca acordul Comisiei Europene, relateaza Mediafax.

Schimbarile propuse includ posibilitatea reducerii sprijinului daca proiectul devine prea profitabil.

Membrii industriei considera ca schimbarile sunt inca indepartate, iar perspectiva profiturilor ridicate se mentine, spre deosebire de Bulgaria, unde guvernul a modificat prevederea privind achizitia obligatorie de electricitate produsa ecologic, la preturi fixe, ridicate.

"Vor fi cazuri de proiecte abandonate in Bulgaria si de plecare a investitorilor, dar interesul pentru dezvoltarea energiei eoliene in Romania se mentine", a declarat Joanna Kozak, analist la compania de brokeraj Greenmax Capital Advisors.

Ea a aratat ca incertitudinile legislative nu ajuta, dar investitorii sunt interesati de Romania, principala problema fiind finantarea.

Alte schimbari propuse de Romania sunt reducerea numarului de certificate verzi pentru tehnologii precum biomasa, in timp ce accesul la reteaua de electricitate va fi garantat dar nu prioritar.

"In cazul energiei eoliene, numarul de certificate verzi ramane neschimbat. Credem ca toate celelalte probleme pot fi depasite", a declarat Adrian Borotea, director al CEZ in Romania.

CEZ, Enel, Iberdrola si Energias de Portugal sunt implicate in proiecte de energie eoliana in Romania.

In Bulgaria, zeci de companii austriece, spaniole, americane si germane s-au grabit sa construiasca noi parcuri de energie eoliana si solara, suprasolicitand reteaua energetica invechita.

Pe langa vantul constant, Romania are si alte avantaje, precum o piata de 22 de milioane de locuitori si perspectiva majorarii pretului electricitatii, pietele energiei urmand sa fie liberalizate pana in 2015.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#investitori, #parc eolian, #energie verde, #certificate verzi , #stiri Enel