"Italienii, interesati de investitii pe termen mediu si lung in Romania"

Luni, 14 Iunie 2010, ora 15:18
4745 citiri
"Italienii, interesati de investitii pe termen mediu si lung in Romania"

Romania devine din ce in ce mai interesanta pentru investitiile pe perioada mediu-lunga, in sectoare economice cu valoare adaugata mai mare sau care presupun un know-how consolidat, sustine dl Guglielmo Frinzi, presedintele Camerei de Comert italiene pentru Romania.

Domnule presedinte, cum evaluati actuala etapa sub aspectul implicarii companiilor si a capitalului italian in Romania? Considerati aceasta implicare benefica pentru relansarea vietii economice si, implicit, pentru redresarea PIB in Romania sau in Italia?

In momentul de fata, consider ca s-a deschis o noua etapa a investitiilor italiene in Romania. Pana acum, cea mai mare parte a investitiilor s-a concentrat in industria usoara, cum ar fi cea textile sau incaltaminte.

Din cauza presiunii induse de procesul de globalizare, aceste sectoare economice au devenit insa extrem de sensibile la pret, ceea ce le-a impins spre est: Ucraina, R. Moldova, Asia.

Acest trend nu este de fapt circumscris firmelor italiene si Romaniei, dar cuprinde toate firmele europene si nu numai. Consider, in schimb, ca Romania devine din ce in ce mai interesanta pentru investitiile pe perioada mediu-lunga, in sectoare economice cu valoare adaugata mai mare sau care presupun un know-how foarte consolidat, cum ar fi: energia, agricultura, mecanica fina.

Sunt sigur ca acest nou trend va fi benefic Romaniei si Italiei, si va permite in primul rand consolidarea aportului firmelor italiene la PIB-ul Romaniei pe o perioada mai lunga, chiar in sectoare strategice.

Care sunt domeniile cele mai atractive pentru companiile italiene in Romania si de ce?

Dupa cum am spus, sectoarele clasice de interes au fost cele ale industriei usoare, acolo unde Italia are mare experienta si pentru care este cunoscuta in toata lumea.

Vedem acum un interes puternic si o prezenta din ce in ce mai crescuta in zonele energiei, informaticii, protectiei mediului, industriei agro-alimentare si agriculturii.

Acestea sunt sectoare care in Italia s-au dezvoltat puternic si au creat un know-how exportabil.

In plus, consider ca drumul Romaniei spre o anumita stabilitate legislativa este o componenta importanta pentru a atrage investitii in domenii foarte sensibile la acest factor. Ma refer aici la sectorul energetic si cel agricol.

In ce masura criza economica a afectat prezenta companiilor italiene in Romania?

Sigur, a influentat foarte mult, considerand ca - asa cum spuneam la inceput - Italia a fost intotdeuna prezenta in Romania cu industria ei usoara.

Criza a acutizat si mai mult disparitatile date de productivitate si de costul mainii de lucru, parametri care, in Romania, nu au evoluat cu aceeasi intensitate si viteza ca in zona asiatica.

Asadar, in mod automat, o buna parte a firmelor care au rezistat crizei au fost nevoite sa mute o parte din productia lor mai spre est.

In acelasi timp, insist pe faptul ca alte firme italiene din alte domenii sunt din ce in ce mai interesate sa investeasca in Romania. Probabil ca numarul total de firme italiene in Romania va scadea, dar investitia medie va creste.

Sa nu uitam ca Italia este tara de provenienta a celor mai multe firme cu capital strain din Romania, dar este abia pe locul 5-6 la capitolul capital investit. Cred ca mai este o mare marja de crestere.

Aveti cunostinta de noi proiecte de cooperare sau investitii italiene in Romania? Sau putem vorbi despre o tendinta de delocalizare a companiilor italiene din Romania?

Exista diverse proiecte. Avem firme mari (Enel, Sorgenia, Ansaldo), care investesc puternic in domeniul energetic sau care sunt chiar parteneri ai statului roman in dezvoltarea de noi capacitati de productie energetica.

Exista si alte propuneri de cooperare si investitii in infrastructura, dar acestea sunt teme mai sensibile si complicate, care au nevoie de timp pentru finalizare.

In acest moment exista tendinta de a re-localiza anumite investitii din Romania spre tari cu mana de lucru mai ieftina, dar, in acelasi timp, exista si tendinta de noi delocalizari spre Romania. Cred, totusi, ca in acest moment, mai mult decat delocalizarea, devin preponderente proiectele de investitii care au ca target piata romaneasca sau cele din zonele limitrofe.

Vedem noi investitii italiene care presupun o viziune pe 10-20 de ani si care vor deveni profitabile numai prin cresterea societatii romanesti si a integrarii ei in sistemul economic european.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#economice, #investitii, #italieni, #sectoare , #stiri Enel