RWE vrea sa construiasca o termocentrala de 800 milioane euro in Bulgaria

Luni, 21 August 2006, ora 10:20
1274 citiri

Compania germana RWE, potential investitor pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, vrea sa construiasca o termocentrala de 600 MW in Bulgaria, lucrare ce ar costa 800 de milioane de euro, a declarat un reprezentant al companiei, citat de agentia SeeNews."Oferta noastra cuprinde construirea unei noi termocentrale si investitia in minele de la Maritsa Iztok", a declarat Matthias Hartung, membru al consiliului de conducere al RWE Power, la Radnevo in sudul Bulgariei, acolo unde este situat complexul de minerit si electricitate Maritsa de Est.

Acest complex genereaza aproximativ 30% din productia totala de electricitate a vecinilor.

Bulgaria, stat care ar putea adera la Uniunea Europeana in 2007, tinteste sa-si pastreze pozitia de lider in exportul de electricitate din Europa de Sud-Est, iar autoritatile si-au propus sa construiasca noi capacitati de generare de electricitate.

Autoritatile bulgare si-au luat angajamentul de a opri reactoarele trei si patru la centrala nucleara Kozloduy, pana la sfarsitul lui 2006, la presiunea UE. Centrala nucleara Kozloduy, unica de acest gen din Bulgaria, produce aproximativ 40% din totalul de electricitate al tarii.

Concernul energetic american AES a demarat deja lucrarile, in valoare de peste un miliard de euro, la o termocentrala, cu o capacitate de 670 MW, in cadrul complexului Maritsa Iztok. In mod similar, cel mai mare producator de energie italian, Enel, a confirmat proiectul pentru o alta termocentrala de 600 MW, tot in complexul Maritsa Iztok, in valoare de un miliard de euro.

"Am putea sa construim toate cele trei centrale proiectate", a declarat ministrul energiei bulgar, Rumen Ovcharov. Acesta a adaugat ca, in cazul in care cele trei centrale vor fi construite, capacitatea de productie de electricitate a Bulgariei ar ajunge la 2.000 MW.

Ministrul Ovcharov a mai spus ca este nevoie atat de previziunile ecologice, cat si de cele economice, pentru a determina capacitatea tehnologica a complexului Maritsa, inainte de a acorda permisiunea de construire companiei RWE, pentru acest proiect. El a adaugat ca lucrarile pentru evaluarea capacitatii tehnologice a complexului si a optiunilor pentru suplimentarea capacitatii electrice vor fi finantate atat de stat, cat si de investitorii straini.

"Suntem pregatiti pentru aceasta investitie, insa exista o serie de aspecte care urmeaza sa fie, inca, hotarate", a mai spus Hartung.

Pentru moment, RWE nu a facut nici o investitie in Bulgaria, iar reprezentantul grupului german, Matthias Hartung, a refuzat sa ofere informatii despre posibile date de demarare, sau despre durata acestui proiect.

Directorul executiv al complexului Maritsa de Est, Ivan Markov, a declarat ca, in primul semestru al anului 2006, au fost investite cam 17 milioan euro in minele din aceasta regiune, iar volumul total de investitii se va dubla pentru intregul an

Ivan Markov a mai spus ca mina va avea o capacitate de productie sub cea obisnuita, in perioada in care termocentrala Maritsa Iztok II va fi inchisa, pentru modernizare, dar ca, in decursul a trei ani, vanzarile vor creste cu 50, sau chiar 60 la suta. Directorul executiv al complexului Maritsa Iztok, a declarat ca productia totala, pentru prima jumatate a lui 2006, a fost de 11,6 milioane de tone de carbune.

Compania germana RWE si-a exprimat, in repetate randuri, intentia de a investi in Romania, insa, deocamdata, nici unul dintre aceste anunturi nu s-a concretizat.

De asemenea, RWE Power se afla pe lista scurta a celor 13 companii ramase in cursa pentru constructia celor doua reactoare, 3 si 4, ale centralei nucleare de la Cernavoda. La inceputul acestei saptamani, ministrul Seres declara ca va trimite Guvernului, cel mai devreme in prima parte a lunii septembrie, un memorandum sau o nota privind rezultatele negocierii cu investitorii la reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.

Bloombiz

si