Seful ANRE catre investitorii italieni: Cum de ati venit in Romania? Ma bucur, dar ma si mir

Marti, 23 Martie 2010, ora 22:40
1976 citiri
Seful ANRE catre investitorii italieni: Cum de ati venit in Romania? Ma bucur, dar ma si mir

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, a declarat marti, la o intilnire cu patronatul Unimpresa, ca se si mira, dar ca se si bucura ca investitorii italieni au intrat pe piata energetica romanesca.

"Stau si ma intreb cum de ati venit in Romania? Ma bucur, dar ma si mir. Este greu si pentru companiile romanesti. Avem un cadru de reglementare greoi, avem lipsa de experienta, suntem in urma fata de UE, am inceput tarziu, dar vrem sa ajungem din urma tarile UE", a spus Lificiu.

El a adaugat ca Romania are potential pentru productia de energie, un fapt pozitiv fiind ca "Bunul Dumnezeu nu trimite facturi, e gratis".

Unimpresa este Asociatia Patronala a Investitorilor Italieni din Romania, prezenta pe piata locala de peste cinci ani, avand aproape 700 de asociati.

Lificiu a adaugat ca Legea 220 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile va fi adoptata in acest an, pana la vacanta parlamentara.

"Am avut probleme cu Legea 220, avem o corespondeta intensiva cu Consiliul Concurentei si cu Comisia Europeana. Chiar miercuri pleaca o delegatie a ANRE la CE. Personal sunt nerabdator sa avem raspunsul de la CE, mi se pare uneori prea mult, nu prea mai suportam sa vedem investitorii cum asteapta.

Eu nu stiu, ca presedinte al ANRE, ce sa mai raspund oamenilor care intreaba de ce avem o lege care nu se aplica", a adaugat Lificiu.

Legea 220 este inaplicabila pentru ca nu are inca normele de aplicare. Legea ar fi trebuit sa fie functionala inca din 2009. "Maine (miercuri-n.r. ) am organizat o strategie de accelerare a discutiilor cu CE. In acest an legea va fi aplicabila, acum se afla la camera Deputatilor, care este camera decizionala", a mai spus Lificiu.

Printre investitorii italieni in Romania se numara grupul Enel, care detine trei foste filiale de distributie si furnizare a energiei ale companiei de stat Electrica, respectiv Muntenia Sud, Banat si Dobrogea.

Directorul general al Enel, Fulvio Conti, a declarat, joi, ca autoritatile romane nu au "reactionat pozitiv" la prezenta Enel pe piata energiei, a carei restructurare reprezinta "o impartire intre actori predefiniti", dar grupul nu va vinde activele pe care le detine in Romania. 

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#sef, #anre, #investitori, #energie, #lificiu , #stiri Enel