Spania, cu datorii care afecteaza grupul Enel

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 18:34
1955 citiri
Spania, cu datorii care afecteaza grupul Enel

Criza datoriilor de stat din Europa a deteriorat conditiile de finantare pentru Spania, care are acum dificultati in privinta platii facturilor la utilitati, situatie cu efecte negative inclusiv pentru grupul italian Enel, potrivit unei analize Bloomberg, citate de Mediafax.

Enel, actionarul majoritar al companiei spaniole de electricitate Endesa, a fost pus sub observatie saptamana trecuta de agentia de evaluare financiara Moody's, in vederea reducerii ratingului, deoarece guvernul spaniol, afectat de cresterea puternica a costurilor de finantare, a inghetat plati in valoare totala de 14,6 miliarde euro catre companiile de utilitati.

Obligatiunile Enel au avut cea mai slaba performanta in luna decembrie, conform studiului EMU Corporate Index efectuat de Bank of America in randul celor mai mari emitenti nefinanciari.

"Efectul de contagiune dintre corporate si suveran are deja loc. Instabilitatea pietei datoriilor de stat a inceput sa se reverse", considera un analist londonez, manager la Schroders Plc, fond care administreaza active de 245 miliarde de dolari.

Planurile Spaniei de a vinde obligatiuni garantate guvernamental pentru a plati datoriile catre companiile de utilitati a fost inghetat in noiembrie, cand randamentul titlurilor pe 10 ani emise de statul spaniol au ajuns la cel mai inalt nivel de la intrarea tarii in zona euro.

Guvernul terbuie sa se imprumute anul viitor de pe piete cu 192 miliarde euro pentru a finanta datoriile ajunse la maturitate si pentru a acoperi deficitul, situatie care complica incercarile de a scoate pe piata si alte obligatiuni destinate platilor catre companiile de utilitati.

Datoriile Spaniei catre furnizorii de electricitate destinata populatiei s-au acumulat dupa ce premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a promis companiilor ca vor beneficia de venituri mai ridicate decat cele presupuse de tarifele reglementate pentru consumatori.

Astfel, consumatorii din Spania au platit pentru electricitate, din anul 2005, preturi mai reduse decat ar fi fost necesar pentru acoperirea costurilor companiilor.

Deficitul acumulat ar fi trebuit acoperit de stat, insa decizia de a suspenda emisiunile de obligatiuni destinate acestor plati afecteaza serios acum companiile de utilitati.

Standard & Poor's a taiat saptamana trecuta ratingul Gas Natural cu o treapta, la "BBB", si a avertizat ca ar putea reduce si calificativul atribuit Iberdrola, cea mai mare companie electrica din Spania.

Enel a a devenit cea mai indatorata companie de electricitate din Europa prin achizitia Endesa.

Grupul italian s-a imprumutat anul trecut de 12 miliarde euro pentru a-si creste participatia in cadrul companiei spaniole la peste 92%.

Conducerea Enel este intr-o campanie de vandut active si redus costuri pentru a acoperi datoriile.

Directorul general al Enel, Fulvio Conti, a declarat saptamana trecuta ca intarzierea platilor catre Endesa nu pune in pericol obiectivul grupului italian de a-si reduce datoriile la 45 miliarde euro pana la finele acestui an, de la 51 miliarde euro in 2009. 

#spania, # datorii, # grup, # enel , #stiri Enel