Un investitor strain va detine 35% din cea de-a doua centrala nucleara din Romania

Joi, 07 Mai 2009, ora 13:27
2462 citiri
Un investitor strain va detine 35% din cea de-a doua centrala nucleara din Romania

 O companie straina importanta va avea 35% din proiectul celei de-a doua centrale nucleare din Romania, proiect de care s-au aratat interesati mai multi investitori, a declarat astazi secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei, Tudor Serban, precizeaza Newsin.

"Pentru cea de-a doua centrala, un investitor ne-a cerut direct 35% din acest proiect. Si noi am fost de acord. Deci avem deja un investitor pentru a doua centrala nucleara a tarii", a afirmat Tudor Serban, in cadrul conferintei "Focus Energetic".

Acesta a mai spus ca, intre companiile cu care a purtat discutii in acest sen sunt: GdF Suez, E.ON, Enel, CEZ, RWE, Iberdrola, dar si companii din Coreea de Sud.

Pana in prezent, nu a fost aleasa locatia exacta a centralei, cel mai probabil acest amanunt va fi cunoscut in luna septembrie, dupa cum afirma recent ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Cele mai bune patru locatii selectate se afla in judetele Brasov, Sibiu, Arad si Cluj, dupa cum a declarat Valica Gorea, fost presedinte al Agentiei Nucleare, la inceputul lunii aprilie.

Cea mai potrivita locatie pentru noua centrala nucleara ar fi intre Fagaras si Talmaciu, pe Olt.

Studiul de amplasament a costat 3,580 milioane lei, bani suportati din fondurile structurale pentru dezvoltare industriala, potrivit fostului presedinte al Agentiei Nucleare.

Puterea instalata a noii centrale nucleare va fi, cel mai probabil, de 3.000 MW si va avea maximum doua-trei grupuri, a mai spus Gorea.

Pana acum, CITON Bucuresti, care a facut studiul de amplasament pentru viitoarea centrala nucleara, a analizat peste 100 de locatii.

In prezent, singura centrala nucleara a tarii se afla la Cernavoda si este compusa din doua reactoare cu o putere instalata de circa 700 MW fiecare.

In momentul de fata, se are in vedere construirea altor doua noi reactoare nucleare, investitie care s-ar putea ridica la circa patru miliarde de euro, care vor fi puse in functiune dupa 2016.

Energia electrica produsa anual de Unitatile 1 si 2 CNE Cernavoda reprezinta circa 18% din productia de electricitate totala a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#centrala nucleara, #investitor, #energie electrica, #investitii , #stiri Enel