Alocarea unui numar de certificate verzi va fi amanata pentru trei ani de la 1 iulie 2013

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 11:59
2431 citiri
Alocarea unui numar de certificate verzi va fi amanata pentru trei ani de la 1 iulie 2013

Alocarea unui numar de certificate verzi va fi amanata timp de trei ani, incepand cu data de 1 iulie 2013, iar pierderile suferite de catre producatori vor putea fi recuperate de catre acestia de la 1 ianuarie 2017, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie.

"Am avut discutii cu multi ministri din tarile vecine si cu comisarul european pe tema energiei verzi. Trebuie sa gasim un optim, un echilibru care sa ne permita sa mergem mai departe, in sensul ca pretul produselor fabricate in Romania sa fie competitive pe pietele internationale. Altfel, riscam ca situatia sa devina dramatica. Pornind de la aceste considerente, sigur ca si noi ne-am mai evaluat punctele de vedere si am incercat sa devenim mai elastici in domeniul energiei.

Ca modificari esentiale pe care le preconizam este amanarea temporara de la iulie 2013, pe trei ani si jumatate, pana la 1 ianuarie 2017, a alocarii unui numar de certificate verzi. Recuperarea certificatelor pe care dumneavoastra (producatorii de energie regenerabila, n.r.) le pierdeti in acesti trei ani o veti face incepand cu 1 ianuarie 2017", a afirmat Nita.

Valoarea certificatelor verzi ramane neschimbata, dar creste numarul de certificate pentru energia solara

Acesta a adaugat ca valoarea certificatelor va ramane aceeasi, in timp ce numarul certificatelor verzi acordate va fi mai mare pentru domeniul fotovoltaic, respectiv doua.

"Valoarea certificatelor va ramane aceeasi. Numarul acordat de certificate va fi astfel: unul pentru energia eoliana, unul pentru hidro si doua pentru fotovoltaic. In acelasi timp, proiectul de Ordonanta mai prevede si posibilitatea incheierii de contracte bilaterale intre producatorii de energie regenerabila care detin centrale de 5 Mw (...).

Mai avem si posibilitatea ca marii consumatori sa plateasca un numar mai mic de certificate verzi. Sunt cateva schimbari pe care proiectul de Ordonanta le prevede si va intra in vigoare la 1 iulie 2013. Sigur ca aceste schimbari vor afecta veniturile producatorilor, dar acestea, repet, vor putea fi recuperate de la 1 ianuarie 2017. Proiectul va sta pe site-ul ministerului timp de 30 de zile in dezbatere publica", a mentionat ministrul delegat pentru Energie.

Oficialul a subliniat, totodata, ca "nu vom renunta la modificarea Legii" intrucat "nu ne mai putem permite sa nu mai aducem modificari la Lege".

Conform datelor oficiale, sectorul energiei verzi din Romania a atras, in ultimii trei ani, investitii de peste trei miliarde de euro, iar schema de sprijin pentru investitori, care prevede acordarea de certificate verzi cu o valoare cuprinsa intre 27 si 55 de euro, este una dintre cele mai avantajoase din Uniunea Europeana.

Cota anuala obligatorie pentru 2013 este de 9% din energia electrica furnizata de catre fiecare furnizor consumatorilor finali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Companii din domeniul energiei, amendate cu 18 milioane de lei. Neregulile descoperite de ANRE
Companii din domeniul energiei, amendate cu 18 milioane de lei. Neregulile descoperite de ANRE
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a sancţionat cu amenzi de 18 milioane lei trei companii din sectorul energetic - Energy Republic Trading, QMB Energ şi Land Power-...
#alocare numar certificate verzi, #amanare alocare certificate verzi, #pret energie, #certificate verzi energie solara , #Certificate verzi