ANRE considera ca numarul certificatelor verzi ar trebui injumatatit

Vineri, 29 Martie 2013, ora 15:37
1746 citiri
ANRE considera ca numarul certificatelor verzi ar trebui injumatatit

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) apreciaza ca numarul certificatelor verzi acordate producatorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, in unele cazuri, chiar si la jumatate.

Aceasta concluzie a rezultat din analiza pietei de energie regenerabila din 2012, potrivit ANRE.

Cea mai mare reducere a numarului de certificate verzi acordate pe MWh de energie produsa este propusa de ANRE pentru centralele fofotoltaice, respectiv injumatatirea de la 6 la 3 certificate.

Pentru turbinele eoliene noi, ANRE recomanda scaderea numarului de certificate verzi de la 2 pe MWh de energie la 1,5, iar pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3.

In cazul microhidrocentralelor, unitati cu putere instalata de pana la 10 MW, ANRE considera ca ar fi oportuna scaderea numarului de certificate verzi de la 3 la 1,3.

"Precizam ca reducerea numarului de certificate verzi, asa cum rezulta din concluziile raportului de monitorizare, urmeaza a fi aplicata pe baza de hotarare de Guvern, in conformitate cu prevederile legale", arata ANRE.

In 2013 valoarea certificatelor verzi acordate producatorilor de energie regenerabila s-ar putea dubla

Zoltan Nagy Bege, membru al Comitetului de Reglementare din ANRE, a firmat in urma cu cateva zile ca institutia pe care o reprezinta, alaturi de premierul Victor Ponta si ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, discuta diverse posibilitati de diminuare in acest an a efectelor in facturi a schemei de sprijin a energiilor regenerabile.

Directorul general adjunct al companiei de stat Transelectrica, Octavian Lohan, a declarat miercuri ca valoarea sprijinului prin certificate verzi acordat producatorilor de energie din surse regenerabile ar putea ajunge in acest an la o valoare aproape dubla fata de 2102, spre 600 milioane de euro, ca urmare a majorarii productiei si a ponderii tot mai ridicate in consumul national a energiei din surse alternative.

Cerificatele verzi sunt tranzactionate la pretul maxim admis de lege, intrucat cererea depaseste cu mult oferta.

Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

In prezent, energia regenerabila acopera aproximativ 8% din consumul final.

Reprezentantii investitorilor in energie regenerabila au spus de mai multe ori ca orice scaderea a ajutorului acordat de stat prin schema certificatelor verzi va atrage pierderea unor investitii de miliarde de euro.

#certificate verzi ANRE, #sprijin producatori energie regenerabila , #Certificate verzi