Capacitatea centralelor solare din Romania a crescut de peste sapte ori in S1

Miercuri, 14 August 2013, ora 15:16
2843 citiri
Capacitatea centralelor solare din Romania a crescut de peste sapte ori in S1

Capacitatea instalata in centrale fotovoltaice a inregistrat un salt spectaculos in prima jumatate a anului 2013, fiind de 7,6 ori mai mare comparativ cu sfarsitul anului trecut, potrivit datelor Transelectrica.

Astfel, daca la 31 decembrie 2012 existau in Romania parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulata de 49,3 MW, la 30 iunie 2013 erau in functiune proiecte de 378,5 MW.

Parcurile eoliene au evoluat de la 1.822 de MW la finele anului 2012, la 2.163 de MW la finele primului semestru.

In schimb, situatia nu s-a schimbat prea mult in ceea ce priveste proiectele pe biomasa, a caror capacitate a crescut de la 39,7 MW la finele anului trecut, la 43,2 MW.

De asemenea, capacitatea instalata in microhidrocentrale a ajuns de la 425 de MW la 472 de MW.

Mai departe, in iulie, datele Autoritatii Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) arata ca institutia acordat 39 de autorizatii de infiintare pentru proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice.

Tot in iulie, ANRE a eliberat doua autorizatii de infiintare pentru proiecte eoliene, doua pentru producerea energiei pe baza de biomasa si o autorizatie pentru producerea de energie hidro.

De la 1 iulie 2013, Guvernul a decis sa amane pana in 2017-2018 acordarea unui numar de certificate verzi pentru energia eoliana, solara si microhidrocentrale.

Astfel, proiectele fotovoltaice primesc de la 1 iulie doar 4 certificate verzi pe MWh, fata de 6 certificate. Proiectele eoliene primesc doar un certificat din doua, iar microhidrocentralele, doua certificate din trei.

Potrivit Ordonantei de Urgenta 57/2013, se amana temporar acordarea unui certificat verde pentru hidrocentralele noi cu o putere instalata de cel mult 10 MW, a unui certificat verde pentru centralele eoliene si a doua certificate pentru centralele electrice solare.

Recuperarea certificatelor verzi amanate se va face incepand cu 1 aprilie 2017 pentru centralele hidroelectrice si pentru cele solare si incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru cele eoliene, esalonat, cel mult pana la 31 decembrie 2020.

Ordonanta mai prevede limitarea acreditarii centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi pana la nivelul total anual al capacitatilor instalate in centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit in Planul National de Actiune in Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER).

Conform actului normativ, investitiile vor fi monitorizate de ANRE semestrial, ceea ce va permite aplicarea imediata a mecanismului de ajustare a supracompensarii. Tranzactionarea certificatelor verzi se va face direct intre producatori si furnizori, transparent.

ANRE va fi obligat sa reglementeze prin cote anuale cantitatea de energie electrica din surse regenerabile care se va prelua in Sistemul Electroenergetic National.

#energie solara Romania, #capacitate panouri fotovoltaice Romania, #parcuri solare Romania, #amanare certificate verzi , #Certificate verzi