Cat de competitiva e, de fapt, energia verde

Joi, 07 Februarie 2013, ora 11:30
3871 citiri
Cat de competitiva e, de fapt, energia verde

Subventiile platite de stat pentru dezvoltarea energiei regenerabile, in principal a celei eoliene si a celei solare, fac diferenta intre un domeniu neatractiv si "un Eldorado al industriei regenerabile", potrivit mai multor analisti din domeniu.

Mai mult, acestia spun ca energia regenerabila, produsa la costuri mari, ameninta sa alunge din tara o serie de industrii energointensive.

Costurile mari de productie a energiei regenerabile pun presiune tot mai mare si pe tarile Uniunii Europene, care ameninta dezvoltarea industriei din regiune. Aceasta in conditiile in care UE si-a propus ca 20% din consumul sau de energie sa provina, pana in 2020, din energia regenerabila.

Romania are chiar o tinta mai ambitioasa, ca 24% din energia consumata in 2020 sa aiba la origine surse regenerabile.

Conform Eurostat, tara noastra se afla in 2010 foarte aproape de aceasta tinta, cu un consum de 23,4% din astfel de surse, insa cea mai mare parte a acestui procent provenea din hidroenergie, doar o proportie foarte mica avand la origine, la acel moment, energia eoliana sau solara.

Urmatorul raport al Comisiei privind consumul de energie regenerabila din tara noastra urmeaza sa fie publicat la sfarsitul primaverii, conform Reprezentantei CE in Romania.

Subventiile pentru energia regenerabila, reflectate in costurile finale

Industria de energie regenerabila este puternic subventionata, iar costurile transferate asupra consumatorilor finali, atat casnici, dar mai ales industriali sunt in continua crestere.

Analistul economic Ionel Blanculescu prognozeaza ca transferul costurilor pe care le implica dezvoltarea industriei de energie regenerabila va ajunge la 40% pana la sfarsitul lui 2014.

"Uniunea Europeana a condamnat, in special prin costuri, sectorul industrial", iar Romania, prin subventiile oferite "a devenit un Eldorado pentru industria regenerabila", ceea ce dauneaza puternic dezvoltarii industriei romanesti, declara analistul.

Blanculescu face astfel referire la faptul ca ponderea sectorului industrial in cresterea economica a fost tot mai mica, in ultima perioada, prin transferul costurilor in pret.

Astfel, la initiativa Comisiei Europene, statele UE si-au asumat promovarea energiei regenerabile, "dar fara sa realizeze pericolele, care doar acum sunt simtite. Marii jucatori de pe piata de metalurgie si siderurgie sunt in genunchi".

Unii din acestia ajung astfel sa plateasca in final chiar cu 70% mai mult pentru energie fata de pretul platit pe bursa OPCOM, tinand cont de toate contributiile pe care le suporta, inclusiv cele catre Transelectrica si ANRE.

Cele mai mari economii europene, ingrijorate de nivelul subventiilor

Expertul in energie Ionut Purica arata ca problema subventiilor si costurilor ridicate pentru energia regenerabila afecteaza puternic si marile economii europene.

Italia, spre exemplu, a reusit sa depaseasca cu putin tinta de 20% din consumul de energie provenit din energia regenerabila.

Acest succes vine insa cu un cost substantial. "La o factura de circa 34 de miliarde de euro pe an, subsidiile inseamna inca aproximativ 10,5 miliarde de euro, adica aproape 30%", explica Purica.

Si guvernul Germaniei a inceput sa fie ingrijorat de subventiile acordate producatorilor de energie regenerabila. Astfel, ministrul german al Mediului a propus inghetarea acestora la actualul nivel pana in 2014, noteaza Ziare.com.

Germania doreste astfel sa inceapa transferul costurilor rezultate din migrarea catre energie alternativa dinspre consumatori catre producatorii acestui tip de energie.

Romania si Europa risca relocarea sectorului industrial

"In 2014 vom ajunge probabil la aproximativ 2500 MW proveniti din energia eoliana, iar proiectele de parcuri fotovoltaice continua si ele sa se dezvolte, chiar daca intr-un ritm mai lent decat energia eoliana", spune Ionut Purica. Romania ar ajunge astfel sa indeplineasca fara probleme tinta de 24% consum din energie alternativa, dar la costuri foarte ridicate.

In plus, analistul atrage atentia asupra faptului ca pe langa investitiile initiale, vor fi necesare si investitii ulterioare in diverse tehnologii, precum retelele electrice inteligente, dat fiind faptul ca productia de energie alternativa este mult mai volatila. De exemplu, in cazul eolienelor turbinele nu functioneaza decat intr-un anumit interval al vitezei vantului.

Din aceste motive, energia alternativa nu este in acest moment competitiva in conditiile unei piete libere. "Daca piata va fi lasata libera, fara sa fie internalizate o serie de costuri externe, evident energiile clasice vor fi avantajate", arata Purica.

El adauga ca, tinandu-se cont de scaderea pretului la carbune din Germania sau de cresterea productiei la gazele de sist din SUA, acest aspect devine si mai evident.

Concluzia ambilor analisti este ca, din cauza costurilor ridicate la energie, Uniunea Europeana risca o relocare a industriilor energointensive in alte zone de pe glob.

SUA ar putea castiga astfel teren in fata tarilor din vestul Europei, unde industria ar fi dezavantajata, spune Ionut Purica.

In acelasi timp, Romania va pierde in fata tarilor vecine din afara Uniunii Europene, pentru care nu se aplica directivele privind energia ale acesteia. Tari precum Turcia si Ucraina vor deveni competitoare pentru tara noastra, care ar putea pierde in favoarea lor investitorii din sectorul industrial, crede Ionel Blanculescu.

#costuri energie alternativa, #competitie energie regenerabila, #subventii energie verde , #Certificate verzi