CEZ se va concentra pe Polonia dupa ce Romania a redus subventiile la energiile regenerabile

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 14:29
2408 citiri
CEZ se va concentra pe Polonia dupa ce Romania a redus subventiile la energiile regenerabile

Grupul ceh de utilitati CEZ a decis sa se concentreze pe extinderea in Polonia, dupa ce Romania a redus subventiile la energiile regenerabile. "Extinderea viitoare in Romania era intr-un stadiu ipotetic si acum am decis sa ne concentram in schimb pe piata poloneza", a declarat purtatorul de cuvant al CEZ, Ladislav Kriz.

Anul trecut, CEZ a finalizat in zona Dobrogea cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW. Planurile anterioare ale companiei vizau construirea unor capacitati de 1.000 de megawati, insa in luna februarie le-a revizuit la 300 de megawati din cauza incertitudinilor cu privire la schema de suport si necesitatile de finantare, transmite Bloomberg.

Guvernul roman a anuntat zilele trecute suspendarea pentru trei ani si jumatate a sistemului alocarii de certificate verzi pentru producatorii de energie din resurse regenerabile. Masura este destinata sa reduca factura platita de consumatorul final cu 50% pentru energia regenerabila, insa risca sa-i alunge pe investitori.

Romania va pierde investitii de sute de milioane de euro din cauza reducerii subventiilor

Investitorii sunt "supracompensati" in cadrul actualului sistem, care trebuie redus avand in vedere cresterea rapida a capacitatilor de productie a energiei regenerabile, a declarat directorul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Marian Manicuta.

"Credibilitatea Romaniei a fost redusa la zero", a declarat Markus Vrieling, director la RESbroker International, un broker de proiecte solare si eoliene. Potrivit lui Vrieling mai multi clienti au decis sa renunte sau sa amane mai multe investitii in valoare de sute de milioane de euro.

Noul proiect de act normativ, lansat de Ministerul Economiei, propune amanarea temporara incepand cu 1 iulie 2013 a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare MWh produs de centrale electrice hidroelectrice noi cu puteri electrice instalate de pana in 10 MW (un certificat verde), de centrale electrice eoliene (un certificat verde), de centrale electrice solare (2 certificate verzi), corelat cu tendintele constatate din prima analiza de monitorizare a schemei.

Planurile Romaniei de a reduce sprijinul pentru energiile regenerabile urmeaza exemplul unor masuri similare adoptate in Spania, Franta, Italia si Marea Britanie, unde guvernele au redus subventiile pentru a evita cresterea preturilor la energie pentru consumatorii casnici si companii.

#investitii CEZ Romania, #investitii CEZ Polonia, #investitii energie alternativa Romania, #subventii energie regenerabila Romania , #Certificate verzi