E oficial: ANRE reduce numarul de certificate verzi pentru energia regenerabila

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 13:45
2697 citiri
E oficial: ANRE reduce numarul de certificate verzi pentru energia regenerabila

Autoritatile vor diminua numarul de certificate verzi alocate producatorilor de energie regenerabila din sectorul fotovoltaic, microhidrocentrale si energia eoliana, zone supracompensate prin actuala schema de sprijin, pentru limitarea efectelor acordarii subventiilor in factura platita pentru energia electrica de catre consumatorul final, potrivit vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, Emil Calota.

"Sunt trei tehnologii pentru producerea energiei regenerabile. Este vorba despre tehnologia fotovoltaica, cea pentru microhidrocentrale care produc sub 10 MW si energia eoliana. Asadar, cu exceptia energiei produse pe baza de biomasa si cea pe biogaz, zone in care investitiile nu au ajuns la un nivel foarte ridicat, nu sunt inca date relevante, cele trei sunt supracompensate", a afirmat Emil Calota.

Oficialul ANRE a precizat ca masura reducerii numarului de certificate va fi aplicata dupa aprobarea de catre ANRE a Raportului de monitorizare a pietei pentru anul 2012. Sprijinul acordat producatorilor este suportat de consumatorul final, prin plata unei facturi mai mari pentru energia electrica.

"Vineri voi supune informarii si aprobari ANRE Raportul de monitorizare a pietei pentru anul 2012. Documentul va arata in baza unor analize tehnice care tehnologii sunt supracompensate. Acolo vom reduce numarul de certificate. Raportul va fi public de la 1 aprilie 2013", a adaugat Emil Calota.

Vicepresedintele ANRE a explicat mecanismul prin care autoritatile pot limita efectele acordarii certificatelor verzi in factura platita de consumator.

"Mecanismul avut in vedere pentru reducerea efectelor schemei de sprijin pentru energia regenerabila in pretul final la energia electrica, deci in factura consumatorului final, in conditii economice normale, pe care il avem si noi la dispozitie prin prevederile schemei de sprijin agreate cu Comisia Europeana, este legat de supracompensare. Vom monitoriza pentru toti operatorii de energie regenerabila efectul asupra costurilor, astfel incat schema de alocare a certificatelor verzi sa nu denote o supracompensare.

Filozofia este ca investitiile sunt scumpe in acest domeniu, se recupereaza greu, iar investitorii sunt sprijiniti prin intermediul acestor mecanisme. Cand se constata ca s-a alocat un numar prea mare de certificate verzi, acesta poate fi redus. Vom cunoaste la inceputul saptamanii viitoare situatia exacta", a mentionat Emil Calota.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducere certificate verzi, #numar certificate verzi energie fotovoltaica, #certificate verzi energie regenerabila , #Certificate verzi